Hírek

2008.11.09. 17:31

Újabb magyar-szlovák csörte

Újabb sötét fejezet íródott a magyar-szlovák kapcsolatok krónikájába a hétvégén. Volt szlovákellenes tüntetés köpködéssel, letartóztattak magyar szélsőségeseket és újabb magyar helységnévtáblákat festettek át.

Takács Zoltán

„Felszólítom az Európai Unió intézményeit, hogy szegüljenek végre szembe a magyarországi helyzettel” és hozzák Budapest értésére, hogy megengedhetetlen „a fasizmus népszerűsítésének propagandája”. Ezt Ján Slota, a szlovák kormányhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) magyarellenes kirohanásairól elhíresült elnöke mondta vasárnap az elmúlt hetek történéseire reagálva. A szélsőséges politikus szerint Szlovákia megvédése érdekében elengedhetetlen az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívása és az Európai Unió intézményeinek Magyarországgal szembeni fellépése.

Slota legújabb kirohanásának közvetlen előzménye az volt, hogy a nyíregyházi Nemzeti Őrsereg tagjai szombaton Királyhelmecen jártak, ahol a Felvidék 1938-as visszacsatolásának évfordulóján akartak megkoszorúzni két világháborús emlékművet. De mivel a szándékukról előre nem tettek bejelentést, közülük a szlovák rendőrség 28 egyenruhást előállított. Igaz, vasárnapra virradóra elengedték őket, de tiltott önkényuralmi jelképek viselése és az emberi szabadságjogok elleni propaganda gyanújával eljárást indítottak ellenük. Ezért Szerencsés János kassai magyar főkonzul tájékoztatása szerint a szlovák bíróság hat hónaptól négy évig terjedő szabadságvesztésre is ítélheti őket.

„Hunok a gázba, magyarok a Dunába!"

Szlovákiában folytatódott a hétvégén a magyar helységnévtáblák lefestése. Ezúttal ismeretlenek egy érsekújvári magyar helységnévtáblát festettek le a Nyitra és Vágsellye irányába vezető főút mellett. Érsekújvárban már hét közben találtak magyarellenes feliratot: a Czuczor Gergely nevét viselő magyar általános iskola falára valaki azt írta, hogy "Hunok a gázba, magyarok a Dunába!

Az egyenruhások megjelenése a legfelsőbb szlovák politikai vezetők felháborodását is kiváltotta. Robert Fico kormányfő a belügyminisztere és a külügyminisztere társaságában rendkívüli sajtótájékoztatón emelte fel a szavát az ellen, hogy a független Szlovákia területén „egyenruhás magyar nácik” népszerűsítsék az eszméiket. Robert Kalinák belügyminiszter szerint a 28 személy „a Szálasi-féle náci egyenruha másolatát” öltötte magára. Ján Kubis külügyminiszter pedig közölte az újságírókkal, hogy a királyhelmeci eseményt követően telefonon beszélt Göncz Kinga magyar külügyminiszterrel, akinek értésére hozta a hasonló fellépéseket elutasító szlovák álláspontot.

A magyar kormány szélsőségesnek minősítette és elítélte a királyhelmeczi koszorúzást, csakúgy, mint a gyűlöletkeltés és kirekesztés minden formáját, legyen szó akár magyar-, akár szlovákellenes akcióról. Daróczi Dávid kormányszóvivő közölte: ebben az esetben a szlovák rendőrség a jogszabályok szerint járt el. Ugyanakkor a magyar külügyminisztérium arra kérte a szlovák hatóságokat, hogy törvényesen kezeljék az ügyet.

Mindeközben persze Magyarországon sem ültek el a pozsonyi Slovan és a dunaszerdahelyi csapat mérkőzésén történt szlovák rendőrroham keltette hullámok. Szombaton több mint ezer drukker jelent meg a legnagyobb hazai szurkolócsoportok táboraiból a Miniszterelnöki Hivatal előtt. Persze a megmozduláson történt egy kisebb incidens is, miután pár résztvevő leköpte és meglökdöste egy helyszínen forgató szlovák tévéstáb tagjait, amely ezután csak rendőri biztosítás mellett tudott tovább dolgozni. A tüntetés végén a drukkerek egy petíciót küldtek Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek címezve, amelyben a kormánytól erélyesebb fellépést követeltek a szlovák-ügyben.

Úgy tűnik, hogy a Jobbik nem vár a kormányra: bejelentették, hogy hétfőn több mint húsz helyen tiltakoznak félpályás útlezárással a szlovák határszakaszon a dunaszerdahelyi magyarverés miatt. Úgy hírlik, hogy a szlovák rendőrség már megerősítette jelenlétét a határ mentén.

Fico, Gyurcsány -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva