Hírek

2008.11.21. 06:45

Űrből is látható luxus

Magyar vonatkozása is van az Egyesült Arab Emirátusokban csütörtökön megnyitott, pálma formájú mesterséges szigetkomplexumnak, a Pálmaszigetnek. A 20 millió dolláros (4,3 milliárd forint) estélyen két magyar képzőművész, Bordos László Zsolt és Kovács Ivó felelt a vizuális látványért.

Europress

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] A pálma 17 ágán és a szigetet körülölelő hullámtörőn nyolcezer villa és lakás épült. FOTÓ: AFP
[/caption]A 800 futballpálya alapterületű szigetet majdnem 100 millió köbméter homok és hétmillió tonna kő felhasználásával építette a Perzsa-öbölben a dubai kormány. A pálma 17 ágán és a szigetet körülölelő hullámtörőn nyolcezer villa és lakás épült. A törzsén bevásárlóközpontok, irodaházak és szállodák sorakoznak. A főépület az Atlantis The Palm. 1532 szoba és lakosztály van benne, akváriumaiban 65 ezer hal úszkál, a vendégek kívánságait pedig háromezer fős személyzet lesi. Ez a luxushotel volt a megnyitóünnepség helyszíne. Az Egyesült Arab Emírségek történetének legnagyobb szabású exkluzív partiján jelen volt az arab világ színe-java mellett Robert De Niro, Oprah Winfrey, Denzel Washington, Janet Jackson, Lindsay Lohan és barátnője Samantha Ronson, Charlize Theron, Lily Allen és még Michael Jordan is.

Dubai

Az Egyesült Arab Emírségek második legnagyobb városa a Perzsa-öböl partján. Néhány évtized alatt hatalmas változásokon ment keresztül az olajnak köszönhetően. Luxusvillák, fényűző szállodák, bevásárlóközpontok épültek fel rövid idő alatt, s ma Dubai ultramodern város. Itt épült fel a világ legmagasabb és egyben legelső hétcsillagos szállodája is. A 321 méter magas épület szintén egy mesterséges szigeten található 280 méterre a parttól, amivel saját híd köti össze.

Az est fénypontja a szálloda homlokzatára vetített videóanimáció volt. A 240-szer 100 méteres mozgó fényfestményen öt hónapon keresztül dolgoztak a magyar művészek Párizsban. Bordos László Zsolt és Kovács Ivó évfolyamtársak voltak a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A dubaji projektben a magyarok a háromdimenziós animációkért és a forgatókönyv művészi megjelenítéséért feleltek. A munkát Marie Jeanne Gauthe irányította, aki Jean-Michel Jarre koncertjein a vetítések művészeti vezetője.

A megnyitón több Guinness-rekordot is felállítottak. Az est például a pirotechnika történetének legnagyobb tűzijátékával zárult. Több mint 200 pirotechnikus 3000 munkaórájának köszönhetően 716 helyről 100 ezer rakétát lőttek fel. Háromszor annyit, mint amit a pekingi olimpia megnyitóünnepségén használtak. Ott „csak” 30 ezer rakéta repült az égbe. A gigantikus tűzijátékot még az űrből is látni lehetett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva