Hírek

2008.11.20. 20:25

Veres: a szociális túlköltekezés miatt lettünk leszakadó ország a térségben

Az önkormányzati, az adó- és szociális rendszer reformjára is szükség van, nem kerülhető el az érdemi átalakítás – hangsúlyozta Veres János pénzügyminiszter csütörtökön Siófokon az „E-Magyarország, e-kormányzat 2008” konferencián. Hozzátette: az állam nem tud ennyi intézményt finanszírozni, ezért a megyei és a kistelepülési önkormányzatok szerepét is meg kell változtatni.

europress

A kérdésre, miként jutott Magyarország addig, hogy leszakadó ország lett, azt válaszolta: az elmúlt években szociális ígéretekkel lehetett politikai sikert elérni, ez nekünk ennyibe került. Ezt a folyamatot meg kell szakítani. A tárca elektronizálási tapasztalatai kapcsán szólt arról is, hogy bár sokan óvakodtak az elektronikus bevallástól, a rendszer bevált. 2002-ben még mindössze 610 adózó juttatta el elektronikusan a bevallását az adóhatósághoz, tavaly év eleje óta pedig már 1,3 millió adózó tesz így. Ami azt jelenti, hogy valamennyi foglalkoztató és egyéni vállalkozó elektronikus bevallást készít.

Veres úgy fogalmazott: 2009. július 1-től már valamennyi okmányirodában lehet majd bankkártyával fizetni. A nullás bevallások helyett elegendő lesz az adózóknak egy elektronikus nyilatkozatot tenniük, és lesznek majd elektronikus ingatlanárverések is.

* * *

Egymilliárd forint értékű támogatás odaítéléséről dönt a jövő héten az önkormányzati tárca – ezt már Gyenesei István önkormányzati miniszter jelentette be a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) budapesti konferenciáján. A támogatásra működési gondokkal küszködő önkormányzatok pályázhattak. Decemberben várhatóan újabb egymilliárd forintot oszt ki a tárca. Így az idén összesen több mint 8 milliárd forint értékben részesülhettek támogatásból a nehéz helyzetű önkormányzatok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva