Hírek

2008.11.17. 11:19

Vérvétel-botrány: nyilvánosság elé áll az orvos

Egy szigetvári orvos végezte az országos botrányt kiváltó vérvételt a pécsi iskolában. A nyilvánosság elé álló kutató elismeri: utólag kért hozzájárulást több szülőtől. Az önkormányzat feljelentést tesz, és azt is vizsgálják, időben tájékoztatták-e az illetékesek a városvezetést.

Cs. L. - bama.hu

A botránnyá kerekedett pécsi vérvétel „tettese” nem álorvos, és nem is ártó szándékú idegen volt, hanem dr. Ruzicska Zsolt szülész-nőgyógyász adjunktus, aki főállásban a Szigetvári Kórházban tevékenykedik. A vérvétel egy tudományos kutatás részét képezte, amely két szálon fut, mondta el az orvos vasárnap a Dunántúli Napló megkeresésére. Részint a Testnevelési Egyetem, részint pedig a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának kutatásáról van szó, amely az antioxidánsok és a táplálékkiegészítők sportolókra történő hatásait vizsgálja. Mindebben pécsi tornászlányok egyik edzőnője is segített, és így a tavasszal teljesen szabályosan, szülői hozzájárulással sikerült vért venniük a sportolóktól.

Rendőrséghez fordul a jegyző

Büntetőjogi feljelentést kezdeményez hétfőn Papp Judit a Bánki Donát utcai iskolában történt vérvétellel kapcsolatban, mondta vasárnap este a Dunántúli Napló érdeklődésére a címzetes főjegyző. A rendőrség rendelkezik ugyanis olyan apparátussal, tette hozzá, amely képes kideríteni, jogosult volt-e vérvételre az orvos, megtehette-e mindezt a szülők előzetes hozzájárulása nélkül vagy sem. Azt viszont az önkormányzat fogja vizsgálni, mondta a főjegyző, hogy időben tájékoztatta-e az igazgatónő a városvezetést az intézményben történtekről.

Szükség volt azonban olyan csoportra is, magyarázta dr. Ruzicska, akik szervezetében nem lelhetőek fel a fenti szerek nyomai, ezért az egyik edzésen megbeszélték a jelen lévő szülőkkel, járuljanak hozzá, hogy a gyermekektől – összesen tizenegytől – vért vehessenek. A múlt hét csütörtöki edzésen azonban csupán három olyan gyerek jelent meg, akiknek szülei hozzájárultak a vérvételhez, s miután az idő sürgetett, mondta az orvos, a saját két lányát, továbbá öt önként jelentkező fiút is bevontak a kutatásba. Az öt fiú szülei azonban nem tudtak a vérvételről, előzetesen ahhoz nem járultak hozzá, ezért az edzőnő őket utólag értesítette, az iskola igazgatónője pedig a következő napon be is hívta és megnyugtatta őket.

A közvetlen érintetteken kívül azonban napokig senki nem tudhatta, hogy ki és milyen célból vett vért gyerekektől. Az alapinformáció egy érintett gyerek nagypapájától származott, az iskolaigazgató pedig a következő hét elejére, azaz hétfőre ígért tájékoztatást. Pénteken mindössze annyit mondott, hogy „valami valóban történt”.

Az országossá dagadt botrány egyik oka egyébként az volt, hogy az igazgatónő nem tájékoztatta a sajtót az ügy hátteréről, mint Meixner András alpolgármestertől megtudtuk, azért nem, mert a Portugáliában tartózkodó főigazgató ehhez nem járult hozzá. Az iskola hétfőre ígért a sajtónak tájékoztatást, a városvezetés pedig ugyancsak hétfőn délelőtt az iskola írásos jelentése alapján dönt a szükséges lépésekről.

Etikai vizsgálat indulhat

Dr. Martin Zoltán egészségügyi joggal foglalkozó pécsi ügyvéd hangsúlyozza, a 18 éven aluli kiskorúak esetében a törvényes képviselő beleegyezése nélkül nem szabad semmiféle testbe behatoló beavatkozást, tehát vérvételt sem elvégezni. Természetesen abban az esetben, teszi hozzá az ügyvéd, ha ez a személyi jogsérelem nem jár kimutatható kárral, egy esetleges bírósági procedúra végén az ítélet nem állapíthat meg mást, mint pusztán a személyiségi jog sérelmét, kártérítést azonban nem eredményezhet. Bár az orvos nem követett el súlyos vétséget, de orvosetikai vizsgálat indulhat ellene.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva