Hírek

2008.11.06. 09:43

Veszprém igyekezett a legjobban a tőkét vonzani

A megyei jogú városok közül a tőkevonzó képesség szempontjából Veszprémben folyt a leghatékonyabb szabályalkotó munka 2004 és 2007 között, a leggyengébb pedig Zalaegerszeg volt – írja a csütörtöki Világgazdaság. A vizsgálatot az IR Consulting (IRC) Kft. végezte el 23 önkormányzat (Salgótarjánról és Szolnokról nem sikerült elég adathoz jutniuk, így ezeket nem minősítették) 1200 rendeletének és határozatának elemzésével.

as-network

Megállapították: azok a városok, amelyek tudatosabban élnek a helyi jogalkotási, szabályozási lehetőségeikkel, jobb eséllyel jutnak beruházásokhoz, tőkéhez. A befektetők ugyanis a döntéseik során komolyan mérlegelik a települések ilyen munkáit is. A tanácsadócég úgy véli: egyik település sem emelkedik ki jelentősen pozitív vagy negatív értelemben, ugyanakkor lényeges eltérések mutathatók ki közöttük. Így például az öt legjobb helyezést elérő önkormányzat az átlagosnál kevesebbszer változtatta meg a költségvetését, az uniós pályázatokról magasabb számban döntöttek képviselő-testületi szinten, illetve minden évben kiemelten foglalkoztak a saját vagyonszabályozásukkal.

A rangsor végén szereplők viszont indokolatlanul sok esetben módosították a költségvetési rendeletüket, amivel nem sugalltak stabil képet magukról, nem foglalkoztak érdemben a gazdálkodásukkal, s nem fordítottak kellő figyelmet a megfelelő szabályozási menedzsmentre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva