Hírek

2008.11.10. 16:49

Víg bordélyház EU-s támogatásból

Maffiamódszerek, bizarr ügyletek, korrupt hivatalnokok és politikusok félrelépéseinek bizonyítékai – a száraz adatok mellett ezek a megdöbbentő esetek is szerepelnek az Európai Számvevőszék éves jelentésében.

F. K.

Az Open Europe nevű brit civil szervezet szerint évente legalább száz millió eurónyi, azaz mintegy 26,5 milliárd forintnyi támogatást a szó szoros értelmében a semmire, vagy teljesen haszontalan dolgokra fizetnek ki a közösségi alapok. A legtöbb esetben a pénznek szőrén–szálán nyoma veszett. Így járt az a 800 millió eurónyi pénzösszeg, azaz mintegy 217 milliárd forint, amit a délolasz vasúthálózat fejlesztésére fordítottak. A munkák végén a délolasz és szicíliai hálózatnak azonban még mindig csak a fele villamosított, és háromnegyede egyvágányos maradt.

A mai napig nem tudni, mire fordították a támogatást, nem úgy, mint azt a 20 millió eurót, amelyet a Vezúvra felvezető hegyi vasút helyreállítására nyert Nápoly. A felújítás gőzerővel zajlik, és különösebben senkit sem zavar az a tény, hogy a vulkán tíz éven belül kettő az egyhez eséllyel ki fog törni és elpusztítja a vasutat. Tregarth, Rhiwlas és Mynydd nevű wales-i falucskák viszont időtállóbb dolgot szereztek: az unió segítségével sikerült megvenniük az loan nevű hegyet, hogy „rekreációs” célokra használhassák.

„Sosem gondoltam volna, hogy egy ilyen őrült dolgot támogatnak” – nyilatkozta Ole Harild dán üzletember, aki részben viccből nyújtotta be támogatási igényét. Az üzletember ugyanis egy olyan tengerparti szigetecskén épített síközpontot, ami nemcsak teljes lapos, de sosem esik rajta hó. Szép kerek 100 ezer eurót, azaz mintegy 26,5 millió forintot kapott. Még nehezebb megmagyarázni, hogy az angliai Hull városa az infrastrukturális alapból miért éppen egy nyilvános vécére kapott nagyobb összeget, vagy miért üzemeltettek uniós pénzből Spanyolországban egy bordélyházat Hetedik Mennyország néven.

Maffiamódszerek, bizarr ügyletek, korrupt hivatalnokok és politikusok félrelépéseinek bizonyítékai – a száraz adatok mellett ezek a megdöbbentő esetek is szerepelnek az Európai Számvevőszék éves jelentésében. F. K. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva