Hírek

2008.11.28. 17:54

Visszafizettetik a díjakat a packázó hivatalokkal

Csökken az ügyintézési határidő, a hatóságokat mulasztás esetén illeték- és díjvisszafizetési kötelezettség terheli, és általánossá válik az egyablakos ügyintézés – jelentette be pénteken Draskovics Tibor.

Z. H.

Az  igazságügyi és rendészeti miniszter szerint ehhez az szükséges, hogy a parlament elfogadja a közigazgatási eljárás átfogó módosítását célzó törvényjavaslatot. A jelenlegi 30 napos általános ügyintézési határidő a törvénymódosítás elfogadása esetén 22 munkanapra csökkenne, majd 2011-től 20-ra, 2014-től pedig 15-re.

A hatóságokat elektronikus kapcsolattartásra köteleznék 2011-től. Az ügyfelektől személyes megjelenést csak akkor követelhetne meg a hatóság, ha a tényállás másként nem tisztázható. Az ügyféltől nem kérhetnének olyan adatot vagy igazolást, amely nyilvános, vagy amelynek szerepelnie kell a bíróság, illetve a Magyar Országos Közjegyzői Kamara nyilvántartásában. 2011-től kötelező a hatóságok között az elektronikus kapcsolattartás, mi több, az adatvédelmi szabályok betartásával egymás adatbázisaiba is közvetlenül betekinthetnek a hatóságok.

Így például az erkölcsi bizonyítványt nem az ügyfélnek, de nem is az azt kiállító hatóságnak kell beszereznie, hanem annak a hatóságnak, ahol arra szükség van. Így megszűnik a hatóságok közti levelezgetés. A hatóság a különböző eljárásokat, illetve döntéseket egy eljárásba és egy döntésbe foglalhatja, ha erre lehetőséget lát. Ez is egyszerűbbé, gyorsabbá teszi az eljárásokat.

„Az államnak felelősséget kell vállalnia az adófizetőknek nyújtott szolgáltatás minőségéért” – hangsúlyozta a miniszter. Ha nem tartják be a határidőket, akkor illeték-, illetve eljárásidíj-visszafizetés jár az ügyfélnek, továbbá fegyelmi eljárás vár a hatóság mulasztó dolgozójára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva