Hírek

2008.12.15. 17:36

A magyar-szlovák viszony újabb nézőpontból

Egy hónapon belül már a negyedik, magas szintű találkozóra került sor magyar és szlovák politikusok között. A miniszterelnökök, az államfők és a parlamenti elnökök tárgyalása után hétfőn Göncz Kinga magyar és Jan Kubis szlovák külügyminiszter találkozott egymással.

A. V.

A két diplomáciai vezető abban állapodott meg, hogy létrehoznak egy úgynevezett előrejelző rendszert, ami a két ország között felmerülő vitás kérdéseket, problémákat próbálná megelőzni. Ennek segítségével már korábban és nem feltétlenül kormányfői szinten lehetne orvosolni a magyar-szlovák viszony esetleges problémáit. A két külügyminiszter egyetértett abban is, hogy mivel az EU-n belül az egész régiót egységesnek látják, a konfliktusok kedvezőtlen színben tüntethetik fel Magyarországot és Szlovákiát. „Az EU furcsán néz ránk, a két tagállam nem képes megtárgyalni a problémás ügyeket” – hangsúlyozta Kubis.

Göncz Kinga elmondta: közös európai uniós pályázattal újabb két hidat szeretnének építeni az Ipolyon, továbbá előkészítik a magyar és a szlovák miniszterelnöknek a jövő év első felében esedékes találkozóját, illetve összehangolják a magyar és szlovák vegyesbizottságok működését, amire a két ország közötti alapszerződés lehetőséget ad. A miniszterek hangsúlyozták: országukban biztosítottak a kisebbségi jogok. Ezzel kapcsolatban Göncz azt emelte ki, hogy itthon működik a kisebbségi önkormányzat és a kisebbségi ombudsman intézménye, Kubis pedig úgy fogalmazott: Szlovákia betartja a kisebbségi törvényeket.

A két ország viszonya az országgyűlésben is téma volt. A képviselők néhány MSZP-s és SZDSZ-es tartózkodó szavazat mellett olyan politikai nyilatkozatot fogadtak el, amely tartalmazza: az országgyűlés szorgalmazza a két ország között felmerülő vitás kérdések párbeszéd útján történő megoldását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva