Hírek

2008.12.03. 12:45

A romáknál nem vált be az önkormányzati rendszer

A magyarországi cigányság esetében – úgy tűnik – nem vált be a jelenlegi kisebbségi önkormányzati rendszer. Az etnikai csoport problémája speciális kezelést igényel; törvényhozási szinten ezzel számot kell vetni – mondta Sólyom László köztársasági elnök szerdán Budapesten.

mti

Nagy különbségek vannak Magyarországon a kisebbségek között helyzetük, létszámuk és nyelvi önállóságuk alapján. A legnagyobb hazai kisebbség, a roma közösség problémája speciális kezelést igényel, ezzel törvényhozási szinten is számot kell vetni – mondta az államfő a Magyar Tudományos Akadémián (MTA), a kisebbségi törvény elfogadásának 15. évfordulója alkalmából rendezett konferencián. Sólyom szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy ez az önkormányzati rendszer, ami a többi nemzetiség esetében többé-kevésbé működik, a roma közösség esetében nem látszik beválni.

Az államfő egyébiránt szeretné, ha nagyobb hangsúlyt kapna a magyarországi kisebbségek szerepe. Szükség lenne a nemzetiségi értékek erőteljesebb tudatosítására, valamint arra, hogy a kisebbségek jobban számon tartsák egymást. Emlékeztetett arra, hogy az 1993-as kisebbségi törvényt egész Európa üdvözölte. A példamutatás alapja a kisebbségi önkormányzati struktúra és az, hogy a nemzetiségeknek kollektív jogai vannak Magyarországon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva