Hírek

2008.12.22. 19:23

A román parlament bizalmat szavazott az új kormánynak

A román parlament jelentős többséggel bizalmat szavazott hétfőn az új kormánynak.

europress

A november 30-i parlamenti választásokat követően Traian Basescu államfő Emil Bocot, a legtöbb mandátumot gyűjtő Demokrata Liberális Párt (PD-L) elnökét kérte fel kormányalakításra. A PD-L a választásokon majdnem ugyanolyan jól szereplő Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Konzervatív Párt (PC) alkotta szövetséggel kötött koalíciós megállapodást. A nagykoalíció a parlamentben 70 százalékos többségre számíthat. A törvényhozói testület jelentős többséggel szavazott bizalmat az új kabinetnek, amely 324 támogató voksot és 115 ellenszavazatot kapott. A kormánynak a sikeres beiktatáshoz legkevesebb 236 voksra volt szüksége.

II. Albert belga uralkodó pedig elfogadta a kormány múlt héten felajánlott lemondását, de megbízta a testületet azzal, hogy ügyvezető jelleggel vigye tovább a folyó ügyeket. A flamand kereszténydemokrata Yves Leterme-nek amiatt kellett vennie a kalapját, hogy a legfelsőbb bíróság megállapította: vannak olyan jelek, amelyek azt mutatják, hogy kormányzati részről befolyásolni igyekeztek egy fellebbviteli bírósági ítéletet a pénzügyi válságba került Fortis bankkal kapcsolatban. A szóban forgó bírósági ítélet a Fortis kisrészvényeseinek kezdeményezésére megakasztotta annak a kormányzati tervnek a megvalósítását, hogy a bank- és biztosítási konszern nagy részét eladják a francia BNP Paribas nagybanknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva