Hírek

2008.12.20. 06:38

A tiltott letöltés bűncselekmény

Olvasónk folyamatosan tölt le zenét az internetről. Ismerőse figyelmezette, hogy tiltott dolgot művel. Az úr szerint ő csak él a technika vívmányával, a cd különben is drága.

BAMA

Nincs mit szépíteni, ez lopás – mondta szakértőnk. A szerzői jogok megsértése. A letöltők megkárosítják a kiadókat, a kereskedőket, a muzsikusokat. Vannak magáncélú másolatok, amelyek legálisak. Szabad forrás például a T-Online Zeneáruház, ahonnan pénzért tölthetünk le muzsikát. Léteznek ingyenes internetes zeneoldalak is. Tiltva vannak viszont a fáljcserélő hálózatok. Ezekre a tagok központi szerver nélkül kapcsolódnak rá, és egymás gépéről töltik át a zeneműveket. Több mint húsz országban indultak már perek ilyen felhasználók ellen. Az internet anonimitása ugyanis legenda csupán: aki előtte ül, azonosítható. Nálunk per még nem volt, de gépet foglaltak már le.

Legális a letöltés a fizetős oldalakról, a web-shopokból – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Szintén szabadok az ingyenes fájlok, valamint az internetes rádiók műsorai, a DJ-k által összeállított órás mixek. A szerzői jogok megsértése vagyon elleni bűncselekmény, azaz lopás – figyelmeztet az ügyvéd. A tett az ellopott alkotás értékétől függően büntetendő. Az, ha valaki nagy értékben tölt le, és eladja a zenét, szintén büntetendő.

A társadalom még elnéző az illegális letöltőkkel. Ám a kifogás, hogy a cédé drága, gyönge lábakon áll. Sok minden van, ami nem olcsó, mégsem lopjuk el. Ha azokat, akik tiltottan töltenek le zenét, megkérdeznék, hogy vajon egy gépkocsit is ellopnának-e az utcáról, nyilván nemmel válaszolnak. Azok, akik szerint pedig az autólopás nem bűncselekmény, a törvényt betartók szerint jogosan végzik börtönben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva