Hírek

2008.12.02. 14:55

Alföldi Róbert kétszázszor sújt le!

Alföldi Róbert színművész, rendező, a Nemzeti Színház igazgatója új területen próbálja ki magát: egy budapesti aukciót vezet le december 9-én, ahol világhírű külföldi képzőművészek és a magyar aukciós rekorderek munkái kerülnek majd kalapács alá.

HVR

A külföldi művészek közül a Gondolkodó című szobor alkotójának, Rodinnek egy művét, valamint Dalí, Miró és Giacometti alkotásait árverezi majd Alföldi. A Néprajzi Múzeumban zajló aukción a magyarok között az árverési rekordokat tartó Miklós Gusztáv (1 millió 600 ezer euróért – kb. 400 millió forint – kelt el egy 2006-os párizsi aukción egy munkája) és Hantaď Simon (ő a kortársak között a rekorder a Christie’s párizsi árverésén 560 ezer euróért – kb. 137 millió forint – eladott művével) munkái ugyancsak kalapács alá kerülnek.

Az aukciós anyagban a színész egyik kedvence Reigl Judit, akinek az alkotásaira szintén licitálhatnak majd a gyűjtők. A Franciaországban élő, idén 85 éves művész nemzetközi elismertségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy festményei már most is megtalálhatók a világ legjelentősebb közgyűjteményeiben, így a New York-i Museum of Modern Artban (MoMA), a londoni Tate Modern-ben vagy a párizsi Pompidou központban.

Alföldi elmondta: azért vállalta el a felkérését, mert amellett, hogy fontos szerepet töltenek be életében a képek, maga is jár aukcióra, és régóta érdekelte az, hogy milyen a másik oldalon lenni; most kipróbálhatja, hogy az árverés vezetőjeként is ugyanúgy az egész testet és lelket átjáró izgalom fogja-e el, mint amikor a közönség soraiban ül licitálóként. Az aukciós anyagból a Műgyűjtők Éjszakáján, december 4-én nyílik kiállítás, ezen az estén éjfélig láthatóak a művek a Falk Miksa utcai Erdész&Makláry Fine Artsban, 5-étől 8-ig pedig 10 és 18 óra között tekinthetik meg az érdeklődők a képzőművészeti csemegéket a galériában. Az aukcióra december 9-én 17 órakor kerül sor a Néprajzi Múzeumban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva