Hírek

2008.12.19. 15:53

Arató magyar–szlovák vegyesbizottsági ülést akar

Arató Gergely sajnálja, hogy Ivan Gasparovic szlovák államfő pénteken nem írta alá a módosított közoktatási törvényt. Az oktatási és kulturális tárca államtitkára a magyar–szlovák oktatási vegyesbizottság összehívását sürgeti.

mti

Arató Gergely az MTI-nek azt mondta: rendkívül sajnálja, hogy a törvény nem léphet hatályba, mert bár nem minden szempontból tükrözte a szlovákiai magyar közösség igényeit, de előrelépést és kompromisszumot jelenthetett volna a mostani helyzetben. Ez olyan kompromisszum lett volna, amit a szlovák politikai élet döntő többsége is elfogadott.

A magyar kormány – Ivan Gasparovic döntésétől függetlenül – minden, az oktatásban vállalt kötelezettségét teljesíti. Hiller István oktatási miniszter hamarosan megjelenő rendelete még egyszerűbbé teszi a nemzetiségek számára az anyanyelvükön írott tankönyvek igénybevételét, fenntartja a nemzetiségi oktatás többletfinanszírozását és többletlehetőségeket teremt a nemzetiségi kultúra támogatásához.

A minisztérium fontosnak tartja, hogy minél hamarabb összeüljön a magyar-szlovák oktatási vegyesbizottság. Az áttekintheti a Szlovákiában élő magyarok, illetve a Magyarországon élő szlovákok nemzetiségi oktatásával kapcsolatos összes kérdést. Az államtitkár reményének adott hangot, hogy ennek az ülésnek hatása lesz a szlovák oktatáspolitikára, és a szlovák parlament olyan megoldást talál majd, ami azt szolgálja, hogy a Szlovákiában élő kisebbségek az anyanyelvükön tanulhassanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva