Hírek

2008.12.19. 15:01

Az MSZP nem mond le a szakmunkástanulók ösztöndíjról

Az MSZP nem mond le arról, hogy jövő ősztől legalább a hiányszakmákban bevezessék a szakmunkástanulók támogatásáról szóló új ösztöndíj rendszert – jelentette be pénteken Filló Pál, a foglalkoztatási- és munkaügyi bizottság alelnöke.

BAMA

Ennek érdekében pártja az ösztöndíj bevezetéséről szóló – hétfőn elutasított – törvénymódosító javaslatot önálló indítványként, a lehető leghamarabb újra benyújtja – tette hozzá a szocialista politikus. Filló elmondta: a szakmunkások támogatása hosszú távú ügy, hiszen csaknem harmincezer fiatalt érint.

A korábbi előterjesztés szerint a regionális fejlesztési és képzési bizottságok által kijelölt hiányszakmákban a szakmunkástanulók jövő ősztől – tanulmányi eredménytől függően – 10-30 ezer forintig terjedő havi ösztöndíjat kaphattak volna. A képviselő sajnálatát fejezte ki, hogy a Fidesz „sajnálja a pénzt a fiatalok szakmunkás-ösztöndíjára”. Érdekes párhuzamnak nevezte, hogy a lényegesen nagyobb összegről szóló bankmentő csomagot sikerült konszenzussal elfogadni, de – mint mondta – „úgy látszik, hogy a szegény szakmunkástanulók érdekében nem tudtak megszólalni azok a telefonok, amelyek a bankok ügyében úgy látszik, hogy megszólaltak”.

Babák Mihály, a Fidesz nevében november végén még azt nyilatkozta: elsősorban a „jó szakemberek” megbecsülésére lenne szükség, akik „leminősítése” legalább 15-25 éve tart. Az ellenzéki képviselő akkor úgy látta, a változtatáshoz elsősorban pénzre van szükség, ezért „nagyon üdvözítőnek” tartotta a szakmunkás ösztöndíj bevezetését. Hozzátette: a szakmunka elismerését a keresetek emelésével is segíteni kell

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva