Hírek

2008.12.03. 05:17

Az RMDSZ harmincegy mandátumot szerzett

Összesen 31 mandátumot kapott a román parlament két házában a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) – derült ki az országos választás keddi végleges adataiból, amelyeknél már a visszaosztott szavazatokat is figyelembe vették. A párt a képviselőházban 22, a szenátusban 9 helyet foglal majd el.

europress

Meglepetést keltett, hogy bár a Szociáldemokrata és a Konzervatív Párt szövetsége (PSD-PC) a vasárnapi választásokon több szavazatot kapott, mint a Demokrata-Liberális Párt (PD-L), ez utóbbi mégis hárommal több parlamenti helyet szerzett.  A képviselőházban az utóbbi 115 helyet kapott, az előbbi 114-et. A szenátusban a PD-L-nek 51, a PSD-PC-nek pedig 49 mandátum jutott.

„A magyar-román kapcsolatok szempontjából, bármilyen kormánykoalíció alakul, minden esély megvan arra, hogy a koalíció továbbvigye az eddig megvalósultakat” – hangsúlyozta Szabó Vilmos. A szocialista politikus szerint az RMDSZ valószínűleg kormányon marad, ami hatékonyabb érdekérvényesítést jelenthet a magyarságnak. Németh Zsolt, a Fidesz szakpolitikusa fontosnak tartja, hogy folytatódjanak azok az ígéretes magyar–román-kapcsolatok, amelyek az elmúlt időszakban mutatkoztak. Gyurcsány Ferenc kormányfő telefonon gratulált Markó Bélának, az RMDSZ elnökének.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva