Hírek

2008.12.27. 06:35

Bajnai: sikerrel hívja le hazánk az európai uniós forrásokat

Jól teljesített az elmúlt négy évben Magyarország, ami az uniós források lehívását illeti – jelentette ki Bajnai Gordon fejlesztési és gazdasági miniszter.

Z. H.

A tárcavezető közölte: a 2004-2006-os évekre szóló első Nemzeti Fejlesztési Tervben 670 milliárd forintnyi uniós forrás állt rendelkezésre, és ennek az összegnek a 99,6 százalékát sikerült eddig lehívni. Ráadásul mivel az uniós szabályok értelmében 2008. december 31-ig lehet erre a fejlesztési időszakra szólóan számlákat befogadni, így várható, hogy a kifizetés csaknem százszázalékos lesz.

A miniszter szerint a magyar eredmény kimagaslónak számít a közösségben; elmondása szerint a legjobban teljesítő uniós tagországokban sem szokott a kifizetési arány nyolcvan százaléknál magasabb lenni. A tárcavezető szerint örömteli az is, hogy az uniós források többségét vállalkozások nyerték el.
 
Gyors ütemben folyik az Új Magyarország Fejlesztési Terv végrehajtása is – tette hozzá Bajnai. A 2007-2013-as, hét évre szóló keret 55 százaléka pályázati úton vagy kiemelt projektként már elérhetővé vált. Sőt, a teljes keret 25 százalékáról már támogatói döntés is született, és 16 százalékát már leszerződték. Az eddig meghozott több mint 7800 támogatói döntés, valamint az ötezernél több megkötött szerződés azt jelzi, hogy Magyarországon érdemben elindultak a fejlesztések – mondta a gazdasági tárcavezető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva