Hírek

2008.12.19. 17:11

Bod Péter Ákos a szokásos magyaros kompromisszumokról

A közgazdász szerint nem tudni még, hogy valóban lenyugodtak-e a kedélyek a közszférában

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="223"] A közgazdász szerint nem tudni még, hogy valóban lenyugodtak-e a kedélyek a közszférában
[/caption]- Ön szerint helyreáll a munkabéke a közszférában a megállapodás hírére? – kérdeztük Bod Péter Ákos közgazdásztól.

- Nem tudni még, hogy megnyugodnak-e a kedélyek. Szokásos magyaros kompromisszum született. A kecske is jól lakott, de a káposzta is megmaradt. Az év végi nyugalmat megvásárolta a kormány. Most az az üzenet, hogy menjetek haza karácsonyozni, aztán jövőre majd foglalkozunk az apró betűs résszel. A történet szerintem még nem ért véget.

- Igazságos a 180 ezer forintnál meghúzott fizetéshatár?

- Inkább jószívűnek mondamám. Az alacsonyabb fizetésűeknek többet pótolnak vissza, pedig elvben ők dolgoznak kevesebbet. Tehát a munkában nyújtott teljesítmény megint nem volt szempont az osztogatásnál, ezzel a képzettebb dolgozókat büntetik arányában jobban.

- Milyen lesz vajon ennek a 120 milliárd forintos „csomagnak” a külföldi megítélése?

- A Nemzetközi Valutaalapot (IMF) valószínűleg nem nagyon érdekli, hogy a magyar állam mire költ el 120 milliárd forintot, ha ez az összeg nem a hiányt fogja növelni. Vagyis ezt a pénzt más területekről kell lecsippenteni. Persze a kormány szavahihetősége is megkérdőjeleződik, hiszen amikor sorban álltak az IMF-hitelért, akkor még mást mondtak a 13. havi bér jövőjéről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva