Hírek

2008.12.11. 08:26

Brüsszel: a klíma a téma

Kétnapos csúcstalálkozó kezdődik az uniós tagországok vezetőinek részvételével Brüsszelben. A találkozón elsősorban környezetvédelmi kérdésekről lesz szó, így a klímavédelemről és az energiahatékonyságról.

mr

Lengyelország kompromisszumos javaslattal érkezik a csúcsra. Varsó azt szeretné, ha 2019-ig haladékot kapna szénerőművei számára a szén-dioxid-kibocsátási kvóták megvásárlására. Ellenkező esetben Varsó megvétózza a klímavédelmi határozatot - hangzott el lengyel diplomáciai körökből. Vétóval fenyegetőzött Silvio Berlusconi olasz kormányfő is, ha a tervezet - úgymond - "túlságosan érintene olasz érdekeket". Az uniós tagországok tavaly három olyan célt tűztek ki maguk elé, amelyet 2020-ig el akarnak érni. Az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását 20 százalékkal csökkentenék az 1990-es szinthez képest, az energiafogyasztáson belül 20 százalékra emelnék a megújuló energiaforrások arányát, valamint 20 százalékkal csökkentenék az energiafogyasztást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva