Hírek

2008.12.15. 14:53

Brüsszelben a magyar-szlovák Ipoly-projekt

A hétfői határidő előtt benyújtották Brüsszelnek a határ menti magyarországi és szlovákiai önkormányzatok az Ipoly-hidak megépítéséről szóló pályázatokat

BAMA

A hétfői határidő előtt benyújtották Brüsszelnek a határ menti magyarországi és szlovákiai önkormányzatok az Ipoly-hidak megépítéséről szóló pályázatokat - jelentette be Göncz Kinga külügyminiszter hétfőn Budapesten, azt követően, hogy tárgyalt szlovák partnerével.

"A mai nap az a határidő, amíg be lehet nyújtani az uniós pályázatot ahhoz, hogy 85 százalékban az európai uniós forrásokból lehessen finanszírozni ezt a két Ipoly-hidat. Sok kérdés felmerült menet közben, de úgy tűnik, hogy a vegyes bizottság intenzív működésével sikerült ezeket tisztázni, és sikerült beadni a pályázatot" - mondta Göncz Kinga.

Hozzátette: a pályázatot nem a külügyminisztériumok adták be, hanem a határ menti települések közösen, a szaktárcák csak segítséget nyújtottak az önkormányzatoknak.

Ján Kubis szlovák külügyminiszter szerint az Ipoly-hidak óriási lehetőséget jelentenek, hiszen a határ mentén megnő a foglalkoztatottság lehetősége. A jelenlegi helyzetben ugyanis különösen fontos, hogy az emberek mobilisak legyenek, könnyen utazhassanak, munkát vállalhassanak akár a másik országban is - tette hozzá.

A két Ipoly-híd megépítéséről még tavaly novemberben állapodtak meg a külügyminiszterek párkányi találkozójukon. A megállapodás alapján az egyik híd Szécsényt és Pető-Pösténypusztát köti majd össze, a másik Rárós és Ráróspuszta között épül meg. Az akkori  tervek szerint az építkezés legkorábban 2008 tavaszán indulhatott volna meg. Az Ipoly-hidak újjáépítésének ügye évek óta húzódik, a két ország 2005-ben írt alá szándéknyilatkozatot a projektről.

A trianoni döntéssel határfolyóvá vált Ipoly folyó közös magyar-szlovák szakaszán a múlt század első évtizedeiben még 47 híd kötötte a össze a keskeny folyó két partját. Ezek közül mára alig néhány maradt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva