Hírek

2008.12.30. 15:44

Búcsúznak a szlovákok a koronától

Két hetünk maradt arra, hogy elköltsük maradék szlovák koronánkat: az euró átvétele után január 16-n kivonják a forgalomból a pénzt.

Ambrus Vilmos – Gyükeri Mercédesz

Újabb taggal bővül holnap az euróövezet: tizenhatodikként Szlovákia vezetheti be a közös európai pénzt. Aki északi szomszédunkba jár át vásárolni, január közepéig teheti ezt meg a koronával.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Szlovákia vezetheti be a közös európai pénzt
[/caption]

Márpedig jó páran akadnak: a Szlovákiába irányuló magyar bevásárlóturizmus az évtized elejétől, főleg a Mária Valéria híd átadásával, majd Kelet felé az M3-as és a 3-as út kiépítésével ugrott meg.

Azelőtt inkább csak a határ mentén élők jártak át tankolni, de az infrastruktúra bővülésével akár Budapestről, akár máshonnan is megérte Szlovákiába járni. Hétvégéken, magyarországi nemzeti ünnepeken – ami ott természetesen munkanap volt – családi programmá vált az egész napos párkányi, révkomáromi, kassai, vagy dunaszerdahelyi kiruccanás. A magyarok először megtankoltak, aztán bevásároltak, végül beültek egy étterembe – mindezért a magyarországi áraknál harmadával kevesebbet fizettek. Még az utóbbi években is egy ilyen bevásárlással 5-10 ezer forintot spórolt egy család.

Nyelvi akadályok sem voltak: a benzinkútnál ugyanúgy magyarok szolgálták ki, mint az étteremben. A szupermarketben magyar eladóktól tudakolta meg a söröspultot, a pénztárnál pedig akár forinttal is lehetett fizetni. Egy-egy diszkontáruház parkolójában gyakran több volt a magyar rendszámú autó, mint a szlovák.

A szlovákiai síutak is olcsók voltak, de a kocsi szervízelése is jobban megérte ott, mint itthon. A kinti márkaszervízekben ugyanúgy garanciát vállaltak az autóra, mint nálunk, ráadásul kifizetődőbb volt a javítás.

A jövőben megfordulhat a trend, vagyis elképzelhető, hogy az euró bevezetése után a szlovákok és az ottani magyarok fognak hozzánk járni, mert olcsóbb lesz  nekik egy magyarországi bevásárlás, mint a szlovákiai. Legalábbis ettől tartanak a helyiek, akiknek félelmeit a pozsonyi kormány szigorú rendeletekkel igyekszik eloszlatni. Az átszámításkor „felfelé kerekítő” kereskedők akár börtönbüntetést is kockáztatnak.

Az országban ezenkívül néhány hónapja már kettős árazás érvényes. A január elsejei átállás után két hétig lehet fizetni koronával is, ám a visszajárót már euróban adják. Január 16-tól a koronát már csak a bankokban fogják elfogadni és beváltani.

Ivan Gasparovic mindenesetre nem tart az euró rossz hatásaitól. A szlovák államfő egy tegnapi interjúban egyértelműen kiállt  a közös valuta mellett, hozzátéve, a pénzcsere nagyrészt Robert Fico kormányának köszönhető. Véleményét sokan nem osztják: elemzők Fico legnagyobb érdemének azt tartják, hogy 2006-os kampánya populista szólamai ellenére kormányon tudatosan követte elődje, Mikulas Dzurinda gazdaságpolitikáját. Maga Dzurinda éppen ezekbe a még 1998-ben elindított reformokba bukott bele.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva