Hírek

2008.12.19. 05:23

Csak a jatt lehet az övék

Egyik olvasónk pincér egy étteremben. A tulajdonos bejelentette: fizetést nem ad, a felszolgálók osztozzanak meg a borravalón! A dolgozók félnek szót emelni ez ellen.

R. V.

Az elvégzett munkáért a törvény szerint munkabér jár, ami nem azonos a borravalóval. Úgyhogy a munkáltató intézkedése okot ad a rendkívüli felmondásra – mondta ügyvéd szekértőnk. A munkáltatónak, a szakszervezetnek vagy az üzemi tanácsnak jelezni kell a körülményt. Utóbbi kettő segítségével követelni lehet a jogos munkabért is. Ezt a munkáltató és a munkavállaló közti munkaszerződés rögzíti.

Ha tehát a munkáltató nem fizet, fel lehet szólítani az üzemi tanács vagy a szakszervezet által, hogy tegye ezt meg. Amennyiben így sem hajlandó rá, vagy nincsen szakszervezet, illetve üzemi tanács, a sértettek munkaügyi bírósághoz fordulhatnak. Nem kell tartaniuk tőle, hogy a per sokba kerül. Ilyenkor ugyanis az eljárás a felperes számára díjmentes, illetve az alperest terhelik majd a költségek. A keresetet a fővárosi, illetve a területileg illetékes munkaügyi bírósághoz lehet benyújtani.

Más a helyzet, ha a munkavállalók feketén, azaz szerződés nélkül dolgoznak a cégnél. Ez, sajnos, nagy kiszolgáltatottságot jelent. A panasszal a munkaügyi főfelügyelőséghez fordulhatunk. Ők a bejelentésre ellenőrzik a munkáltatót, aki kemény büntetésre számíthat. Szerződés ide vagy oda, mások kiszolgáltatottságával egy munkaadó sem élhet vissza, hiába lobogtat bármiféle aláírt papírokat. Mindehhez civil kurázsi kell. Előfordulhat, hogy a fenti lépések után a dolgozók valóban elveszítik munkájukat. A munkaügyi bíróság azonban visszahelyezheti őket munkakörükbe. A sértettek fogadhatnak egy jó ügyvédet – ő nagy eséllyel sikerre viszi ügyüket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva