Hírek

2008.12.17. 16:18

Csökkenhet az áram és a távhő ára

Jövőre tovább folytatódhat a távhődíjak csökkenése – jelentette be Szanyi Tibor szocialista politikus szerdán.

B. V.

Elmondta: a 2008 őszi árcsúcshoz képest mostanra harmadára estek vissza az olajárak, amit általában 6-9 hónapos késéssel követ a földgáz árának csökkenése is. Most azonban a Magyarországot ellátó orosz Gazprom szakítani kíván ezzel a gyakorlattal, így lehet, hogy 2009 ősze helyett már a jövő év elején érezni lehet a csökkenést. Az MSZP távfűtési munkacsoportjának vezetője hangsúlyozta: azt, hogy valóban megváltoztatja-e a gyakorlatot a Gazprom és, hogy mekkora lesz a csökkkenés, egyelőre nem lehet tudni. Hozzátette: az alternatív szolgáltatók megjelenése tovább csökkentheti a távfűtés árát.

Szanyi arról is szólt, hogy az Európai Parlament szerdán dönt arról, hogy mentesíti a távfűtést az úgynevezett klímaadó alól, minek köszönhetően 2013-ig ezen fűtési mód esetén nem kell fizetni a széndioxid-kibocsátás után.

Az áram is olcsóbb lehet januártól, ha a területi áramszolgáltatók is érvényesítik áraikban a Magyar Villamos Művek (MVM) árcsökkentését. A Magyar Energiahivatal kedden kiadott határozata értelmében ugyanis az MVM 7,6 százalékkal alacsonyabb átlagáron értékesítheti az áramot a területi szolgáltatóknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva