Hírek

2008.12.06. 15:05

Derülátó a tőzsdeelnök

Derűlátó a magyar gazdaság távlati kilátásaival kapcsolatban Patai Mihály, a Budapesti Értéktőzsde frissen megválasztott elnöke, az Unicredit Bank elnök-vezérigazgatója.

Molnár Sándor

A pénzügyi szakember szerint a bankszektor helyzete stabil, és hazánkban a lakossági devizahitelesek körében sem várható bedőlési hullám. Patai Mihály úgy látja: a mai helyzet akár  fejlesztheti is a magyarok pénzügyi kultúráját.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Derűlátó a magyar gazdaság távlati kilátásaival kapcsolatban Patai Mihály
[/caption]

-  Lassan három hónapja, hogy zuhanórepülésbe kezdtek az árfolyamok a pesti tőzsdén is. A papírok ma korábbi értékük felén-harmadán forognak. Most érdemes részvényt vásárolni?

-  A  sok évtizedes tapasztalat  azt  mondja: igen. Rögtön hozzá kell azonban tenni, hogy ilyen befektetés csak  annak  ajánlható, aki több évig is képes  ezt  a  pénzt  nélkülözni.  A tendencia előbb-utóbb az emelkedés, visszaesések azonban mindig lehetnek.

- Ön tehát derűlátó a magyar gazdaság kilátásait illetően?

- Egyértelműen.   De  nem  csak  a  magyar  gazdaságban  bízom,  hanem  a világgazdaságban  is.  E  kettő  persze  összefügg,  Magyarország  része  a világgazdaságnak, és ha utóbbinak jól megy, akkor előbbinek is.

- És jól fog menni?

- Nem két nap alatt, de túljutunk a jelenlegi helyzeten.

- Mármint a válságon?

- A válság szó régen a görögöknél, ma a kínai nyelvben tartalmazza a lehetőség fogalmát is. Én magyarul is így fogom fel.

-  Csütörtök  óta  Ön a pesti tőzsde elnöke. Azé a tőzsdéé, amely évekkel ezelőtt a  bécsi  börze, valamint osztrák bankok érdekeltségébe került, és amely most még szorosabbra fűzi együttműködését Béccsel.

-  Pontosítsunk: a régióval. A bécsi tőzsde ugyanis regionálisan építkezik.  Miközben  minden résztvevő, így a pesti börze is önálló marad,  részesévé válik a Bécs-Budapest-Ljubljana-Prága tőzsdeszövetségnek.

- Miért jó ez az együttműködés a pesti tőzsdének?

- Ugyanazért,  amiért  például jó lenne már az euró-övezetbe tartozni. Hazánknak azok a döntések  jók,  amelyek révén játéktere nyílik a világgazdaságban.

- És konkrétan miért jó?

-  Csak  egy  példát mondok. A magyar vállalatok fejlődését a mai forráshiányos helyzet is akadályozza. Ha egy helyett négy, s később nyilván még több ország befektetői számára egy gombnyomással elérhetővé válik a magyar  részvények  megvásárlása,  a fejlődőképes vállalataink is könnyebben jutnak forráshoz.

- Nem jár együtt ez a szövetség a magyar érdekek feladásával?

-  Éppenhogy erősebbek leszünk a szövetség révén, ha mindenekelőtt a közös érdekekre tudunk figyelni. Én annak jegyében vállaltam el ezt a megbizatást, hogy mindenekelőtt a hazai szereplők érdekeit segítem feltárni és összehangolni a racionalitás alapján. A kezdet biztató.

- Többször   felmerült a közelmúltban egy második hazai tőzsde létrehozatalának az  ötlete.

-  Én a verseny híve vagyok, de azt gondolom, hogy aki felméri a pesti tőzsde immár regionálissá váló erejét vagy megnézi az új igazgatóság összetételét, az már nem látja időszerűnek az ötletet.

- Ugorjunk egy merészet: milyen állapotban van a magyar bankrendszer?

-  A  magyar  bankrendszer ugyan komolyan megérzi a nehézségeket, például még mindig nehezen jut devizában forrásokhoz, helyzete azonban egyértelműen stabil.

- És a magyar adósoké, különösen a lakossági devizahiteleseké?

-  Az UniCredit Bank gyakorlata szerint az ő helyzetük is stabil. A fizetésképtelenek aránya nem, száma alig nőtt, és szinte mindig találunk a számukra megoldást.

- Akik viszont most kívánnak kölcsönt felvenni, nehezebben és drágábban jutnak csak hitelhez...

- Ez igaz. A kamatok nőttek, a források szűkültek és drágultak. Ennek senki nem örül, de a nagy többség megérti.

- Mi lesz a svájci frank alapú hitelekkel?

-  A frankkölcsön nemsokára már történelem. A devizás konstrukciókon belül az euró alapú hitelek kerültek előtérbe. Előbb-utóbb a forintkölcsönök is újra versenyképesek lesznek, párhuzamosan a jegybanki alapkamat várható süllyedésével.

- Mi lesz azokkal, akik frankhitellel rendelkeznek?

- Amíg  ki  nem  fut  a szerződésük, megmarad a frankkölcsönük. Aztán a frankhitelesek szép lassan, a következő tizenöt-húsz évben kikerülnek a rendszerből.

-  Merre  mennek a betéti  kamatok? Az Ön bankjában és másoknál is hihetetlenül kedvező ajánlatokat lehet találni. Meddig maradhat fent ez a kegyelmi állapot?

-  A  következő egy-két  évben a betéti  kamatok mindenképpen magasabbak lesznek, mint  amit korábban megszoktunk.  Ennek  a jegybanki kamat az oka és a tény, hogy a pénzintézeteknek  forrásra van szükségük a hitelezéshez, és a bankbetét fontos forrás.

-  A  magas  betéti  kamatok  akár  még  növelhetik  is a magyarok alacsony megtakarítási hajlandóságát...

-  Így  van, és  éppen  ez  lehet  az  egyik  nagy hozadéka a mai helyzetnek. A megtakarítási hajlandóság ugyanis nemcsak az egyéni biztonságot szolgálja, hanem az ország gazdasági fejlődésének is hajtóereje.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva