Hírek

2008.12.03. 06:16

Dumában él a magyar humor

Írt vicces cikkeket, volt rádiós, szerepelt színházban és filmben, de a legtöbben mégis dumaszínházas előadóként ismerik. Hadházi László szerint kevésen múlt, hogy ez a műfaj nem tűnt el a süllyesztőben.

Dián T.

[caption id="" align="alignright" width="235"] „Érzelmileg túlfűtött légkörben jobb, ha az ember megmarad az egyetemes hülyeségek kifigurázásánál.”
[/caption]– Mit szól hozzá, hogy több helyütt színészként említik?
– Talán az vezeti félre az embereket, hogy játszottam néhány színdarabban. A Teaház az augusztusi holdhoz című előadásban olyan partnereim voltak, mint Szakácsi Sándor vagy Őze Áron, ennek ellenére még amatőrnek se mondanám magam. Nem is lenne ez az én világom.

– Akkor milyen titulust vállal?
– Mondjuk úgy, hogy hangulatkarbantartó vagyok, vagyis humorista. Még 1988-ban vicces írásokkal kezdtem, aztán a ’90-es évek végén szerepeltem az HBO Mennyi? 30! című műsorában. Akkor, persze, az emberek még azt sem tudták, mi fán terem a stand up comedy, amit ma dumaszínháznak is nevezünk. Ezzel a műfajjal sokáig nem is engedtek be a Rádiókabaréba.

– Most viszont már ötéves a Godot Dumaszínház, és a rádióban is a fiatal humoristák kerültek többségbe. Hatalomátvétel történt?
– Mondjuk inkább úgy, hogy vérátömlesztés zajlik. Az emberek megcsömörlöttek a politikával átitatott humortól, de nehéz is olyasvalaminek a fonákját mutatni, ami már önmagában kifordítva működik. Ráadásul ezen a téren a kiegyensúlyozottság sem megoldás. Ha valaki jobbos poént mond, utána hiába hangzik el egy baloldalt kipellengérező mondat, a jobbosok már nem nevetnek, mert megsértődtek – s ugyanez igaz fordítva is. Ilyen érzelmileg túlfűtött légkörben jobb, ha az ember megmarad az egyetemes hülyeségek kifigurázásánál. Egyebek között ez is a magyarázata annak, hogy a stand up comedy manapság ennyire népszerű. Mindehhez, persze, kellett a Dumaszínház: ha öt évvel ezelőtt nem alakul meg, valószínűleg eltűnt volna a műfaj.

– A klasszikus magyar kabarénak a régi formájában már vége?
– Nem, ez azért nem igaz. Mi sem csak egyszemélyes műsorokat adunk, próbálunk jeleneteket is írni, de másképp, új technikákkal. Így született – például – a különböző emberek, szakmák titkos életét bemutató sorozatunk vagy a Magyarok az űrben című produkciónk. A lényeg, hogy a humor egyben meghökkentő is legyen. A legújabb könyvünk például a Föld 99 legkevésbé ismert csodáját mutatja be. Az egész olyan, mintha komoly lenne, közben meg kamu az egész.

Névjegy

Született: 1964. február 10.

Tanulmányai: Kossuth Lajos Gimnázium, Debrecen. Több egyetemet elkezdett, de egyiket se fejezte be.

Pályája: 1987 óta ír. 1994-től műsorvezető különböző vidéki rádióknál, írásai jelennek meg a Kretén magazinban. Az HBO, Mennyi? 30! című műsorának szerzője és előadója (1996-2000), majd két évig a Kész átverés! show munkatársa. 1998-tól 2005-ig kereskedelmi rádiókban dolgozott, jelenleg a Godot Dumaszínház állandó fellépője.

Tanulmányai: Kossuth Lajos Gimnázium, Debrecen. Több egyetemet elkezdett, de egyiket se fejezte be.

Pályája: 1987 óta ír. 1994-től műsorvezető különböző vidéki rádióknál, írásai jelennek meg a Kretén magazinban. Az HBO, Mennyi? 30! című műsorának szerzője és előadója (1996-2000), majd két évig a Kész átverés! show munkatársa. 1998-tól 2005-ig kereskedelmi rádiókban dolgozott, jelenleg a Godot Dumaszínház állandó fellépője. Hadházi László „Érzelmileg túlfűtött légkörben jobb, ha az ember megmarad az egyetemes hülyeségek kifigurázásánál.” -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva