Hírek

2008.12.19. 07:15

Életfogytiglan jár Mórért

Életfogytiglani fegyházbüntetést kapott elsőfokon Weiszdorn Róbert, a móri vérengzés életben maradt elkövetője. A Fejér Megyei Bíróság csütörtöki ítélete ellen az ügyész és a védő is fellebbezett.

Mudri Anna

Társtettesként, nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés bűntette és lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés bűntette miatt életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte a Fejér Megyei Bíróság a tatabányai Weiszdorn Róbertet. Harminc év elteltével kerülhet feltételesen szabadlábra. Mellékbüntetésként tíz évre eltiltották a közügyektől is.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] A bíróság azt is megállapította, hogy Weiszdorn egyik lövése végzett az őrrel. FOTÓ: KISS T. JÓZSEF
[/caption]Dr. Morócz Emil tanácselnök indoklásában kifejtette: a bizonyítékok szerint a biztonsági őr Weiszdorn lövéseibe halt bele. A fegyverszakértői vélemények és a vallomások szerint az őr a bankrabláskor fegyveréért nyúlt, Weiszdorn ekkor kétszer is lőtt. Mivel a kérdéses pisztoly ütésre, rázásra, eldobásra nem sül el, ráadásul Weiszdorn az őr mozdulatára nem csak egyszer lőtt, a bíróság szerint elfogadhatatlan a vádlott állítása, hogy nem szándékosan használta a fegyvert.

A bíróság azt is megállapította, hogy Weiszdorn egyik lövése végzett az őrrel. Ugyanis a bűncselekmény után másfél hónappal is volt egy helyszíni szemle, ez alkalommal az egyik radiátor alatt lövedéket találtak, amely Weiszdorn pisztolyából származik, és az őr biológiai anyaga rajta van. Bizonyítást nyert, hogy a két mellkasi lövés gyors egymásutánban érte az áldozatot, s ezek egyike vált végzetessé.

Azt, hogy a vádlott kényszer hatása alatt ment Mórra, a bíróság nem találta megalapozottnak. Weiszdorn Róbert ezzel kapcsolatos vallomásai sorozatosan ellentmondóak voltak, ráadásul azok szerint sem hangzottak el a móri bankrablással kapcsolatos konkrétumok Nagy László szájából. A bíróság szerint, ha elhangzott a két elkövető beszélgetésében, hogy nem csak törvényesen lehet pénzt szerezni, ez még nem elég alap a fenyegetéshez. Külön kiemelték, hogy amennyiben a vádlott tényleg veszélyben érezte saját vagy családja életét, akkor szólnia kellett volna két rendőr barátjának.

A társtettesként elkövetett emberölést a bíróság azért mondta ki, mert a lövéseket, sikolyokat Weiszdorn hallotta; a lövések után lefújta a kamerát, és biztonsági őrnek öltözve kiállt a bank elé, hogy elküldje az oda érkezőket. Ráadásul tudta azt is, hogy az őr meghalt. Az ítélet nem jogerős. Az ügyész fellebbezésében kérte: az emberölésnél állapítsák meg az előre kiterveltséget és súlyosbítsák a büntetést. Dr. Lichy József ügyvéd a minősítés megváltoztatásáért és enyhébb büntetésért fellebbezett. „Életveszélyt okozó, súlyos testi sértés kísérlete, fegyveres rablás lenne elfogadható” – mondta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva