Hírek

2008.12.18. 06:30

Életveszélyben az építőmunkások

Dominóként eldőlő vasgerendák, leomló falak, gyilkos áramütés: néhány példa az idei súlyos munkabalesetekből. Az idén eddig kilencvenen haltak meg munkavégzés közben – kevesebben, mint tavaly –, de a szakértő szerint az egy is sok lenne, mert meg lehet előzni a baleseteket.

Németh Márk

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Egy ember meghalt, ketten súlyosan megsérültek júniusban a fővárosi Tűzoltó utcában egy ház bontásánál, amikor az épület harmadik emeletének oldalfala és függőfolyosója leszakadt. FOTÓ: FŐVÁROSI TŰZOLTÓSÁG
[/caption]„Sertés és traktor ölt Zalában”, „Szétmarta a munkás lábát a sav”, „Tragédia az M6-os építkezésén”: sajnos az idén is sűrűn lehetett olvasni az újságok szalagcímeiben súlyos, sokszor halálos kimenetelű munkabalesetekről. „Az év elmúlt tizenegy hónapjában több mint tizenhétezer munkabaleset történt az országban, amelyből kilencven volt halálos” – számolt be az idei adatokról az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) szerdai évzáró sajtótájékoztatóján Gedeon András szóvivő. Mint elmondta, a halálos balesetek a legmagasabb arányban a feketefoglalkoztatással érintett területeken (például az építőiparban) történtek, ahol a kockázatelemzés, a védőeszközök és az orvosi alkalmassági vizsgálat hiánya miatt fokozott a balesetveszély.

Bár 2003 óta évről évre csökken a munkabalesetek száma, a szakember távolról sem elégedett. „A cél az lenne, hogy az uniós előírásoknak megfelelően a mostanihoz képest legalább negyedével csökkenjen a balesetek száma. Halálos balesetből pedig évente egy is sok lenne, hiszen ezeket odafigyeléssel, a munkavédelmi szabályok betartásával mind meg lehetne előzni” – mondta Gedeon András. Azt, hogy egy-egy baleset miért következett be, kit terhel érte a felelősség, az OMMF vizsgálja ki. „Az ilyen vizsgálatok gyakran hónapokig is eltarthatnak, mert nagyon sok szempontot kell figyelembe venniük az ellenőröknek” – mondta Bánné Koncz Zsuzsa, az OMMF munkavédelmi főosztályvezetője. Vizsgálják például a létesítmények, munkagépek állapotát, a védőeszközök használatát, ellenőrzik a munkaszervezést, és összevetik ezeket az előírásokkal. Szerinte a munkavédelem nem csupán pénz, hanem józan ész kérdése is. Többször is találkoztak olyan esettel, amikor az építkezéseken megvoltak a drága munkavédelmi felszerelések, csak egyszerűen nem használták őket. A főosztályvezető több idei munkabalesetet is ismertetett, amelyeknek vizsgálatát már lezárták.

Munkabaleset-statisztika

Év / Munkabaleset / ebből halálos

2004 / 23 872 / 160

2005 / 23 971 / 125

2006 / 22 685 / 123

2007 / 20 922 / 118

2008* / 17 628 / 90

*01.01-11.30.

Forrás: OMMF

Gerendák
Hat munkás sérült meg súlyosan – ketten életveszélyesen – júniusban a Heves megyei Kompolton egy üzemcsarnokban, amikor dominószerűen dőlő, húsz méter hosszú vasszerkezeti elemek zuhantak rájuk. Éppen tetőszerkezeti elemeket festettek, miközben feldőltek az acél pilonok. A vizsgálat kiderítette, hogy azért történhetett meg a baleset, mert az oszlopokat nem rögzítették megfelelően, és a munkaterületen egy olyan ember kezelte a targoncákat, akinek erre nem volt jogosítványa. Ez utóbbi döntötte fel a gerendákat – rá a munkásokra. Ez esetben hárommillió forintos bírságot szabott ki a hatóság, és eljárást indított a fővállalkozó és a gépkezelő ellen.

Leomló fal
Egy ember meghalt, ketten pedig súlyosan megsérültek júniusban a fővárosi Tűzoltó utcában egy ház bontásánál, amikor az épület harmadik emeletének oldalfala és függőfolyosója leszakadt. A munkavédelmisek a vizsgálat során megállapították, hogy a fővállalkozó nem koordinálta megfelelően a munkálatokat, az alvállalkozó pedig abban vétkezett, hogy olyan szakembert bízott meg a bontás irányításával, akinek nem volt ehhez megfelelő végzettsége: nem erősítették meg a főfalakat, pedig ezt a statikus mérnök is előírta. A főválallkozót hat, az alvállalkozót tízmillió forintos bírsággal sújtották.

Halálút
Nem csoda, hogy már ma sokan „halálútnak” nevezik az M6-ost, legalábbis azt a szakaszát, amit most építenek: az idén már három munkás lelte halálát a munkálatok során. Egyet egy tolató tehergépjármű ütött el, egy másikat halálos áramütés ért, egy műszakvezetőre pedig egy munkagép meghibásodása miatt több tonnányi föld borult. A hatóság megállapította, hogy mindhárom eset munkaszervezési hiányosságra vezethető vissza, egyik esetben például szakképzetlen munkás próbált megemelni egy transzformátort egy emelésre alkalmatlan géppel. Mindhárom esetben komoly munkavédelmi bírságokat szabtak ki.

<!-- Életveszélyben az építőmunkások ELLENŐRZÉS A munkahelyi tragédiák mind mulasztás miatt történnek Dominóként eldőlő vasgerendák, leomló falak, gyilkos áramütés: néhány példa az idei súlyos munkabalesetekből. Az idén eddig kilencvenen haltak meg munkavégzés közben – kevesebben, mint tavaly –, de a szakértő szerint az egy is sok lenne, mert meg lehet előzni a baleseteket. Németh Márk Munkabaleset-statisztika Év / Munkabaleset / ebből halálos

2004 / 23 872 / 160

2005 / 23 971 / 125

2006 / 22 685 / 123

2007 / 20 922 / 118

2008* / 17 628 / 90

*01.01-11.30.

Forrás: OMMF Egy ember meghalt, ketten súlyosan megsérültek júniusban a fővárosi Tűzoltó utcában egy ház bontásánál, amikor az épület harmadik emeletének oldalfala és függőfolyosója leszakadt. FOTÓ: FŐVÁROSI TŰZOLTÓSÁG tűzoltók -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva