Hírek

2008.12.25. 05:13

Elvette a főnököm a ki nem vett szabadságomat

Egyik olvasónk öt éve dolgozik egy cégnél, s egy napot sem volt szabadságon. Most kivett volna. Főnöke szerint ki nem használt szabadnapjai végleg elvesztek.

R. V.

Nem volt joga így dönteni a munkáltatónak – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. A ki nem vett szabadnapok három évig nem vesznek el. A kedves olvasó tehát követelheti, hogy azokat adják ki neki, mert a szabadság törvényesen jár.

Ha jogunkat békés úton nem tudjuk érvényesíteni, munkaügyi bírósághoz fordulhatunk. Ott megállapíthatják, mennyi szabadnap jár nekünk. Sokan, sajnos, beletörődnek a munkáltatók hasonló döntéseibe, azaz a jogtiprásba. Nem mernek ellene lépéseket tenni, mert félnek, hogy azzal állásukat kockáztatják.

Elkerülendő a végső konfliktust, próbáljunk megállapodni a munkáltatóval – tanácsolja a jogász. Adott esetben kompenzációt is kérhetünk. A fel nem használt szabadnapokat a munkaadó kifizetheti. Nemcsak pénzben, természetben is megkaphatjuk járandóságunkat. Ha a cégnél van szakszervezet vagy más érdekképviselet, segítségért hozzájuk is fordulhatunk.

Amennyiben kenyértörésre kerül sor, a munkáltatónak mindent, ami jár, ki kell nekünk fizetnie. A felmondási időre szóló munkabért, a béren kívüli juttatásokat, a ki nem vett szabadnapokat egyaránt. Sokan még gondolni is félnek a munkaügyi bíróságra. Pedig az jobbára munkavállaló-párti, úgyhogy nyugodtan érvényesíthetjük jogainkat. Egy jó ügyvéd, persze, nem árt az ügyhöz. De, ha a munkahelyen van működő érdekvédelem, ahhoz is fordulhatunk. A szakszervezeti bizalmit végképp nem szabad kirúgni. De legcélszerűbb a munkaadóval való konszenzus – ismétli a szakember. Próbáljuk megvilágítani, neki miért érdeke, hogy kiadja a szabadságot!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva