Hírek

2008.12.01. 19:17

Ezúttal az MDF szavazott a kormány mellett

Elfogadta hétfőn a Ház az adótörvényeket. Ezúttal az MDF több képviselője is a kormánnyal együtt szavazott.

Ambrus Vilmos

Ennek az volt az oka, hogy a kabinet támogatta a demokrata fórum örökösödési adóra vonatkozó javaslatát. Ez a gyermek, a házastárs és a szülő részére illetékmentessé teszi az öröklött vagyonnak azt a részét, amelynek tiszta (terhekkel csökkentett) értéke nem több 20 millió forintnál. A szabály ráadásul még idén, a kihirdetés napjától életbe lép.

Az elfogadott adótörvény értelmében az adókedvezmény kulcsa évi 3,4 millió forintig egységesen 30 százalék, de összesen évi 100 ezer forintot lehet ilyen címen leírni az adóból. Vagyoni típusú adó lesz a cégautó adója, amelynek összege 1600 köbcentiméter hengertérfogat alatt 7 ezer, a fölött pedig 15 ezer forint évente. Az adótörvénycsomagot a Fideszen és a KDNP-n kívül az SZDSZ sem támogatta. A liberális párt ezt azzal indokolta, hogy a módosítások nem segítenek a vállalkozásokon, illetve nem segítik a növekedést.

Elfogadták a képviselők a jövő évi költségvetést megalapozó törvényeket is. A Fidesz ugyan kezdeményezte, hogy a törvényből kerüljön ki a 13. havi nyugdíj korlátozása, de a javaslat végül nem kapott többséget. Az ellenzéki párt azzal számolt, hogy az SZDSZ ebben az esetben sem fog a kormánnyal együtt szavazni, mint ahogy az adótörvények esetében tette, de a szabad demokraták most a kabinet eredeti javaslata mellett voksoltak.

Az Országgyűlésben hétfőn letette esküjét Molnár Csaba, az új közlekedési miniszter. A fiatal politikus, az MSZP Győr-Moson-Sopron megyei elnöke májustól a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkáraként tevékenykedett.

Ambrus Vilmos Herényi Károly -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva