Hírek

2008.12.18. 06:15

Fennakadások lehetnek a magyar gázimportban

Fennakadások lehetnek a jövő év elején Magyarország földgázimportjában – állítják az elemzők. Hazánk az orosz Gazpromtól szerzi be a gázt, amely Ukrajnán keresztül érkezik – a gondok ebből adódhatnak.

M. S.

Ukrajna és a Gazprom ugyanis továbbra sem tud megállapodni abban, hogy előbbi milyen ütemezéssel fizeti ki utóbbival szemben fennálló dollármilliárdos tartozását, miképpen arról sem született egyezség, hogy keleti szomszédunk mennyiért fogja kapni az orosz gázt. Amíg pedig a kérdések nem rendeződnek, előfordulhat, hogy a Gazprom elzárja a gázcsapot.

Ez vélhetőleg hazánkat is érintené, az ukránok ugyanis jó eséllyel az európai tranzitgáz „megcsapolásával” pótolnák a kieső szállításokat. Az ukrán energiaügyi tárca ugyan azt állítja, hogy az országnak elegendő földgáztartaléka van a tárolókban, a szakértők szerint Kijev nem lenne sokáig képes a belső igényeket kielégíteni. A helyzet komolyságát jelzi, hogy a Magyar Energiahivatal kedden bekérte a hazai földgázszállító, -tároló és -importáló társaságok intézkedési tervét arra az esetre, ha január elsejétől nem, vagy csak csökkentett mennyiségben érkezne Magyarországra földgáz Ukrajnán át. Átmeneti szállítási zavar a szakértők szerint amúgy nem okozna gondot, hiszen az ország komoly gáztartalékkal rendelkezik, ráadásul Ausztrián keresztül is érkezhet hazánkba az energiahordozó.

Lefelé tartó árak

Olcsóbban jut Magyarország január elsejétől az orosz gázhoz. Az eddigi ezer köbméterenkénti 534 dollárnál kilenc százalékkal alacsonyabb áron, 485 dollárért érkezik majd a gáz. Az árat egy speciális képlet határozza meg, amely az olajárat veszi alapul. Áprilistól még látványosabb, további, akár százdolláros csökkentés is jöhet, júliustól pedig akár 300 dollár alá is beeshet az ár. A lakossági árakban ez, persze, messze nem biztos, hogy tükröződik majd, hiszen a hazai tarifákat a forint–dollár árfolyam, valamint a kormány is befolyásolja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva