Hírek

2008.12.11. 10:47

Ferihegyen a túlélésért küzdenek a dolgozók – véli a szakszervezet

A BA Zrt. elhallgatja a legfontosabb szakszervezeti követeléseket - áll a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet és a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete közleményében.

VGO

Azért elsöprően magas a ferihegyi sztrájk támogatottsága, mert az ott dolgozók a teljes létbizonytalanság határán, a legalapvetőbb jogaikért küzdenek, szeptember eleje, a sztrájktárgyalások megkezdése óta. A munkaadó tudatosan vezeti félre a közvéleményt ezzel kapcsolatban - szól a közlemény.

A BA Zrt. szerint a sztrájk a takarítás kiszervezése ellen indult, holott a szakszervezetek hivatalos levélben, többször jelezték panaszaikat és követeléseiket. Ezekre a vállalat menedzsmentje nem adott érdemi választ, sőt azokat nem továbbította a cég közgyűlésének sem.

A munkabeszüntetés a szakszervezet szerint a következő célokért folyik:

  • A két szakszervezet azt kéri, hogy a vállalatvezetés hagyjon fel az eddig 120 munkatársunk állásába kerülő leépítésekkel. Naponta egy-két munkatárs kirúgása vagy elüldözése ugyanis a rettegés légkörét honosította meg Ferihegyen.
  •  

  • Hozzák nyilvánosságra, milyen, a munkaerőt érintő tervei vannak a következő időszakra. Kérjük, ne hivatkozzanak többet az Útiterv c. dokumentumra, az ugyanis semmitmondó, terjedelme pedig egyetlen oldal.
  •  

  • Emellett a létszámhiányt feltöltését kérik minden munkakörben, mert szerintük nem tartható, és veszélyes is a rendszeres túlmunkavégzés. Kérik a menedzsmentet, hogy az elmúlt három évben elmaradt pótlékokat a Munka Törvénykönyve rendelkezéseinek értelmében fizessék ki.
  •  

  • Miután a szakszervezetek szerint a dolgozókat védő előző kollektív szerződést egyoldalúan felmondta, követelik, hogy a BA vállaljon kötelezettséget, hogy az új kollektív szerződés mellett amellett három évig kitart.
  •  

  • Emellett arra kérik az üzemeltetőt, hogy hagyjanak fel a "szakszervezeti tagok, tisztségviselők zaklatásával. Tegyék lehetővé, hogy a szakszervezeti vezetők szabadon mozogjanak a repülőtér területén."
  •  

    A LESZ és az RDSZSZ leszögezi: a sztrájk mindaddig folytatódik, amíg valódi, feltétlen tárgyalókészséget nem tapasztalunk a menedzsment részéről.

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
    A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
    A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva