Hírek

2008.12.19. 14:33

Fidesz: a kormány megzsarolta a közalkalmazottakat

A Fidesz szerint a kormány megzsarolta a közalkalmazottakat, így sikerült elérnie, hogy az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság visszavonta a januárra tervezett sztrájkot

BAMA

A Fidesz szerint a kormány megzsarolta a közalkalmazottakat, így sikerült  elérnie, hogy az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság visszavonta a januárra tervezett sztrájkot - mondta Kontur Pál, az ellenzék  párt országgyűlési képviselője pénteken Budapesten.

A Fidesz szerint a kormány azzal a fenyegetéssel érte el a január 12-re tervezett munkabeszüntetés visszavonását, hogy megszünteti a közszféra 13. havi illetményének kompenzálását - mondta Kontur Pál sajtótájékoztatón az MTI kérdésére válaszolva. Úgy fogalmazott: "Ha nem egyeznek bele, akkor nem lesz kompenzáció. Kész. Ennél több nem kell."

A kormány és a sztrájkbizottság péntek hajnalban írta alá a megállapodást, amelynek alapján a munkabeszüntetésre készülő szakszervezetek döntő többsége vállalta, hogy eláll a január 12-ére meghirdetett sztrájktól. A megállapodáshoz két szakszervezet nem csatlakozott: a Munkástanácsok és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.

Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára a megállapodást követően az MTI-nek azt mondta: a munkavállalók a bruttó 180 ezer forintos fizetés alatti keresetük 8,33 százalékát kapják meg havonta pótlékként, a 180 ezer forint felett keresők pedig havonta fix 15 ezer forintot kapnak.

"Amit aláírtunk, az nem megállapodás, de lehetőséget teremt a későbbi megállapodásra" - közölte Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke. Hozzátette: a "most született egyezség egy olyan fegyverszünet, amely értékesebb lehet egy rossz békeszerződésnél".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva