Hírek

2008.12.17. 18:58

Gárda: a mozgalom marad

Feloszlatta a Fővárosi Bíróság a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet. A nem jogerős ítélet a gárda mozgalmát nem érinti, vagyis az egyenruhások a jövőben is tevékenykedhetnek.

Ambrus Vilmos

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] „A Magyar Gárda feloszlathatatlan” – mondta Vona.
FOTÓ: DARNAY KATALIN
[/caption]A Magyar Gárda feloszlatását a Fővárosi Főügyészség kezdeményezte tavaly decemberben, a per idén márciusban kezdődött. A szerdán késő este született elsőfokú, tehát nem jogerős ítélet feloszlatta a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet. Szóbeli indoklásában a bíró kiemelte: a Magyar Gárda azzal, hogy létrehozott egy mozgalmat, olyan tevékenységnek adott keretet, amely Tatárszentgyörgyön jogszabályba ütköző rendezvénybe torkollott. Az ott elhangzott beszédek egyebek között a „cigánybűnözést” állították a középpontba, és ezzel sértették a cigány kisebbség méltóságát. Közjogi méltóságok, köztük Sólyom László államfő, továbbá a parlamenti pártok egybehangzóan ítélték el a tavaly decemberi felvonulást – emlékeztetett a bíró.

Az ítélet indoklásakor elhangzott: a bíróság nem azt állítja, hogy nincsenek roma származású elkövetők, azonban ennek középpontba állítása és ezzel indulatok keltése jogállami keretek között elfogadhatatlan. A közvéleményben olyan képzet keletkezhetett, hogy „Jön a gárda és majd rendet csinál!” Ez a cél pedig alkotmányosan nem elfogadható – mondta a bíró hozzátéve: ma Magyarországon a Magyar Gárda ruházata alkalmas lehet arra, hogy egy kisebbség reális érzékenységét megsértse, attól függetlenül, hogy volt-e ilyen cél.

A Magyar Gárda Mozgalom és a Magyar Gárda Egyesület szorosan együtt tevékenykedett, de az ítélet a Magyar Gárda Mozgalomra közvetlenül nem terjed ki. A bíróság az egyesület nyilvántartásból való törléséről, továbbá a szervezet számláján lévő vagyon állami tulajdonba kerüléséről rendelkezett.

Robert Fico üdvözölte a döntést

Draskovics Tibor igazságügyi miniszter szerint megnyugtató döntés született. Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető úgy fogalmazott: a gárdaegyesület feloszlatásának szimbolikus hatása nagyobb, mint a konkrét jelentősége. Az ítélet kapcsán megszólalt Robert Fico szlovák kormányfő is, aki üdvözölte a bíróság döntését.

Az ítéletet kommentálva Vona Gábor, az egyesületet és a gárdát életre hívó Jobbik elnöke azt mondta: nyilvánvalóvá kell tenni, hogy amit a közvélemény gárdaként ismer, nem volt tárgya a pernek. Az egyesületet oszlatta fel a bíróság, amit nem fogadnak el, és fellebbeznek az elsőfokú ítélet ellen. „A Magyar Gárda feloszlathatatlan” – mondta Vona, és azt ígérte, a szervezet folytatni fogja tevékenységét.

Az ítélettel összefüggésben mindenekelőtt az a kérdés: mi a különbség az egyesület feloszlatása és aközött, hogy a gárdisták továbbra is tevékenykedhetnek, vagyis az egyenruhás mozgalom megmarad. Kolláth György alkotmányjogász ezt úgy magyarázta: ha az ítélet jogerőre emelkedik, akkor a Magyar Gárda Egyesület megszűnik. A mozgalom azonban az egyesülési jog alapján tovább működhet. Ezt mindaddig megteheti, ameddig bűncselekményt vagy szabálysértést nem követ el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva