Hírek

2008.12.06. 15:38

Goda Krisztina harmadik filmje egy szélhámosról szól

A héten mutatták be Goda Krisztina legújabb filmjét, a Kaméleont. A rendezőnő előző két filmje több mint egy millió nézőt csábított a mozikba. Azt mondja, a filmkészítés a problémamegoldásról szól.

Hegedűs V. Rita

– A film díszbemutatóján egyszerre három teremben zajlott a vetítés. Mit gondol, miért övezi ilyen nagy érdeklődés a filmjét?

– Talán mert az előző két filmem, a Csak szex és más semmi, valamint a Szabadság szerelem összesen egymillió nézőt vonzott a mozikba. De emellett a színészgárda is nagyon impozáns, valószínűleg Nagy Ervint mindenki látni szeretné a főszerepben, mint ahogy Kulka Jánost, Hámori Gabit vagy Csányi Sándort is.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] A héten mutatták be Goda Krisztina legújabb filmjét, a Kaméleont
[/caption]

– Akadtak nehézségek a forgatás közben?

– Átlagon felüli helyszínszámunk volt. Ezért 48 napot forgattunk, ami viszonylag soknak számít a szakmában. Viszontszerencsém volt a szponzorokkal. Kevesebb érték került volna a vászonra, ha nincs ennyi támogatónk.

– Könnyebb volt két sikerfilm után nekiállni a következőnek?

– A munka éppolyan nehéz, mint a korábbi filmeknél. A filmkészítés folyamatos problémamegoldásról szól. Az ember mindig magasabbra teszi a lécet, vagy próbál egy másfajta kihívásnak megfelelni. Az első filmnél sokat kellett küzdenem, bizonyítanom. A szponzorok például nem ismerték az alkotógárdát. Egyedül Dobó Kata volt húzónév, bár akkor ő már hetedik éve nem kapott filmszerepet Magyarországon. A többieket elsősorban a színházból ismerték. Ennél a filmnél lényegesebben könnyebb dolgunk volt.

– Rendszeresen jár közönségtalálkozókra. Mik a gyakori kérdések?

- Sokan kérdezték, hogy nehéz volt-e Kulka János és Nagy Ervin csókjelenetét leforgatni? Egyáltalán nem, hiszen ők profi színészek, hozzá vannak szokva, hogy alárendelik magukat a szerepüknek.

– A filmben van egy szeretkezési jelenet is. Az is könnyű volt?

– A szexjelenetek egy kicsit mindig kínosak bármilyen profik is a színészek.

– Melyik jelenet volt a legnehezebb?

– A verekedés. Annak ellenére, hogy kaszkadőrök koreografálták a bunyót, és az ütéseket és a rúgásokat pontosan kimérték,  nem lehetett mindig mellé ütni és rúgni, mert bizonyos szögekből nem lehet csalni. Nem állhat meg egy ököl a levegőben három centire az Ervin fejétől minden alkalommal, mert az a vásznon is látszik.

Ervin mindezek ellenére hősiesen tűrte az ütleget. Körülbelül tízszer vertük össze, és szó nélkül végigcsinálta. Csak a legvégén mondta, hogy most már hívja a barátait, akik megvédik. A legfontosabb a színész testi épsége. Egy pici hiba elég ahhoz, hogy másnap esetleg ne tudjunk dolgozni, hiszen egy monoklival a szem alatt nem lehet játszani.

– A forgatókönyvet Divinyi Rékával közösen írták. Miként oszlott meg a munka kettejük között?

– Az ötletkeresés közös volt. Kerestünk egy olyan témát, amely mindkettőnket érdekelt. Végül leragadtunk ennél a történetnél. A sztori kialakítása és a karakterek megformálása közös munka volt, a forgatókönyv megírásában a Réka komolyabb szerepet játszott. Ő készítette el a könyv első két változatát, amin alig kellett változtatni, mert annyira pontosan megalkotta a részleteket. Nem tesszük patikamérlegre, hogy kinek mekkora a szerepe, de ennél úgy fair, ha megemlítjük, hogy az ő tehetségét dicsérik a dialógusok.

Goda Krisztina

1970 márciusában született. Az angol állami filmfőiskola, a National Film and Television School filmrendező szakán szerzett diplomát, majd HBO-ösztöndíjjal elvégezte a UCLA (University of California, Los Angeles) forgatókönyvírói szakát. Angliában, Amerikában és Magyarországon több díjnyertes rövidfilmet és reklámot rendezett, sorozatokban, sitcomokban dolgozott. A Csak szex és más semmi (2005) volt az első nagyjátékfilmje, amelynek – Divinyi Rékával együtt – a forgatókönyvét is írta. A film a 2006-os év legnézettebb magyar vígjátéka lett, és a 37. Magyar Filmszemle pedig a legjobb forgatókönyvírónak járó díjat is meghozta. A következő filmjét, a Szabadság, Szerelmet – aminek Andy Vajna volt a producere – több mint 600 ezren nézték meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva