Hírek

2008.12.01. 15:33

Gyerekpornót töltögettek le a netről

Egy összehangolt bűnügyi akció eredményeként tizennyolc férfit sikerült elkapnia a rendőrségnek, akik bizonyítottan gyerekpornográf felvételeket töltöttek le az internetről. A november 19-én, 54 helyszínen egyszerre végrehajtott akcióban 51 számítógépet és 2174 VHS-kazettát, illetve DVD-t és cédét foglaltak le a rendőrök.

B. V.

A gyanúsítottak 25 és 55 év közöttiek, legtöbbjük általános vagy szakiskolai végzettséggel rendelkezik, védekezéséként pedig azt mondták: véletlenül nyitották meg a pedofil tartalmú oldalakat. Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy – egy nemzetközi hálózat tagjaként – csak képek letöltésével foglalkoztak vagy készítésével is. A gyanúsítottak között van egyébként egy szakiskolai tanár, illetve egy hivatásos katona is.

Virág György, az Országos Kriminológiai Intézet igazgatója az eset kapcsán elmondta: a klinikai értelemben vett pedofilok – akik elsősorban vagy kizárólag gyerekekkel létesítenek szexuális kapcsolatot – 90 százaléka alkalmi elkövető. „Nem lehet pontosan tudni, hogy hány pedofil van Magyarországon, mivel nagyon magas a látencia” – közölte. Kérdésünkre elmondta: a kiskorúak elleni szexuális bűncselekmények 70-80 százalékát ismerősök, családtagok követik el. A pedofilokra jellemző, hogy racionalizálnak, ezért azt vallják: a gyerekeket nem megrontják, hanem felvilágosítják, felkészítik az életre, örömet szereznek nekik. Sokan állítják, hogy a gyerekek kihívó viselkedése miatt „kényszerültek” a cselekmény elkövetésére.

„Jellemző a pedofilokra az is, hogy nem szeretik a gyerekeket, személytelen tárgyként kezelik őket. Az internet világa pedig pontosan ilyen személytelen, ezért használják előszeretettel a pedofilok ismerkedésre a hálót” – tette hozzá a szakértő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva