Hírek

2008.12.27. 06:40

Halálra ítélhetik a melaminos gyár vezetőjét

Könnyen elképzelhető, hogy bitófán végzi annak a kínai cégnek az – egyébként a gyengébbik nemet képviselő – vezetője, amelynek termékeiben szeptemberben elsőként találtak melamint. A kínai büntetőjog szerint ugyanis akár halálbüntetés is kiróható arra, aki mérgező anyaggal szennyezett ételt készít vagy árusít.

H. M.

[caption id="" align="alignright" width="235"] A nagy mennyiségben fogyasztva vesekövet okozó anyagot azért adták a tejtermékekhez, hogy azok fehérjében gazdagnak tűnjenek. FOTÓ: AFP
[/caption]Tien Ven-hua tárgyalása ügyvédjének pénteki bejelentése szerint december 31-én kezdődik abban a városban, ahol az időközben csődöt jelentett vállalat, a Sanlu is működött. A vád szerint az asszony tisztában volt azzal, hogy a Sanlunál melamint kevertek a gyermektápszerbe. Bizonyítékként azt hozzák fel, hogy Tien Ven-hua a helyi kormányzati tisztségviselőket is megkereste – amúgy sikerrel –, hogy próbálják meg közösen elfedni a cég piszkos ügyleteit. A menedzserasszony azzal védekezik, hogy a melamin káros hatásával nem volt tisztában.

Mint ismert, a Sanlu, valamint 21 további kínai cég melaminnal dúsította élelmiszereit. A nagy mennyiségben fogyasztva vesekövet okozó anyagot azért adták a tejtermékekhez, hogy azok fehérjében gazdagnak tűnjenek. Az élelmiszer-biztonsági vizsgálatok során ugyanis magasabb proteintartalmat mutatnak a műszerek a vegyi anyaggal szennyezett élelmiszerekben. A melamint eredetileg hőre keményedő műanyag előállításához használják fel főként az építőiparban. A szennyezett termékek a hivatalos kínai adatok szerint hat csecsemő halálát okozták, 300 ezren pedig megbetegedtek.

A botrány kirobbanása után világszerte visszahívták a kínai származású tejtermékeket. Melaminnal szennyezett élelmiszert Magyarországon is találtak, miként Ausztriában, Belgiumban, Hollandiában és a Fülöp-szigeteken is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva