Hírek

2008.12.22. 17:00

Harcra készek a Gripenek

Fegyveres készenléti szolgálatba álltak hétfő délelőtt a Gripen vadászgépek Kecskeméten. Az új repülők egy éven át a MiG-29-esekkel felváltva védik majd az ország légterét.

Bajáki Zsanett

[caption id="" align="aligncenter" width="465"] A délelőtti program zárásaként az egybegyűltek szemtanúi lehettek egy Gripen-géppár felszállásának is. FOTÓ: BANCZIK RÓBERT
[/caption]A svéd gyártmányú harci repülőket idén januárban adták át a kecskeméti Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. A tizennégy vadászgép és orosz elődeik most egy teljes éven keresztül felváltva adnak légvédelmi szolgálatot. A jövő év végéig a MiG-29-es vadászgépek is a rendszerben maradnak, és háromhetenkénti váltásokban látják el a készenléti szolgálatot. A Gripen és a MiG-29-es vadászgépeken összesen 26 pilóta van szolgálatban.

Az ünnepélyes típusváltáson jelen volt Szekeres Imre honvédelmi miniszter is, aki köszöntőjében korszakváltásnak nevezte az eseményt. Elmondta, hogy a légibázis állománya már egy hónappal a tervezett idő előtt felkészült a Gripenek szolgálatba lépésére. A Svédországban kiképzett magyar pilóták teljes mértékben elsajátították az előírt feladatokat, amit már több hazai és külföldi légibemutatón is bizonyítottak.
A délelőtti program zárásaként az egybegyűltek szemtanúi lehettek egy Gripen-géppár felszállásának is.

„Az előzetes tervek szerint 2009 januárjában kellett volna fegyveres készenléti szolgálatba lépnie a Gripen vadászgépeknek, de a körültekintő felkészülés eredményeként légibázisunk állománya már december 15-én készen állt erre a feladatra” – erősítette meg Pető István dandártábornok, a kecskeméti repülőbázis parancsnoka.

A kisebb problémákat maga javítja

Kálló Sándor, az egyik Gripen-pilóta elmondta, hogy kiképzésük több lépésből állt. Először egy elméleti oktatáson vettek részt, majd szimulátorok segítségével tanulták meg a gyakorlati elemeket. Ezt követően kétüléses gépekben már a levegőben kísérletezgettek, míg teljesen fel nem készültek az önálló repülésre. Kálló szerint a Gripeneknek hatalmas előnye, hogy a navigálás nem köti le olyan mértékben a pilóta figyelmét, mint a MiG-29-esek esetében. „Remek robotpilótával, modern műszerekkel, jól áttekinthető, színes monitorokkal és jobb radarral felszerelt gépekkel gazdagodott a magyar honvédelem. Bár a technikai megoldások sokszínűsége miatt több a hibalehetőség, a jármű önellenőrzése kiváló, így kisebb problémák esetén még saját magát is kijavítja” – tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva