Hírek

2008.12.10. 14:36

Hármas koalíció alakul Ukrajnában

Annak ellenére, hogy hétfő délutánig még mindenki meg volt győződve arról, hogy a BJuT a Régiók Pártjával alakít koalíciót, kedden a NU-NSZ frakció váratlanul felajánlotta a BJuT-nak, hogy Vlagyimír Litvin Blokkjával alakítsanak hármas koalíciót.

BAMA

A NU-NSZ azzal magyarázta döntését, hogy mindenképpen szerették volna elkerülni a „kremlpárti” koalíció megalakulásának kockázatát. Az államfő közben többször is kijelentette, hogy amennyiben nem alakul új koalíció, feloszlatja a működésképtelen parlamentet. A keddi parlamenti ülés rendkívül eredményesnek tekinthető, hiszen néhány óra alatt sikerült megoldani a hetek óta függőben lévő kérdéseket. Az „instant koalíció” megalakulása után még a Legfelsőbb Tanács új elnökét is sikerült megválasztani. A parlament elnöki székét Vlagyimír Litvin foglalhatta el.

Elemzők szerint a PR-BJuT koalíció, valószínűleg azért nem alakult meg, mert Julija Tyimosenko nem volt hajlandó átengedni Viktor Janukovicsnak a kormányfői széket. Az ellenzék nem kevés szarkazmussal kommentálta a történteket. Alekszandr Efremov a PR frakció alelnöke kijelentette, hogy a megalakult koalíció nem lesz hosszú életű, és hozzáfűzte, hogy nem először fordulna elő, hogy Juscsenko nem váltja be az ígéreteit. Jefremov szavai szerint a keddi események világosan bizonyítják, hogy mind a kormányfő, mind pedig az államfő a parlament működésképtelenségének a fenntartásában érdekeltek.

Mint ismeretes a Régiók Pártja már az előző héten kidolgozta a parlamenti többség kialakítására vonatkozó megállapodást. A Kommerszanty-Ukraina napilap szerint a dokumentum kilátásba helyezte a „radikális” alkotmányreformot, amely után az ország parlamentáris köztársasággá alakult volna át. A NU-NSZ-nak valószínűleg a kérdéses alkotmányreformtól való eltérés volt az egyik feltétele, amit a BJuT elé támasztott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva