Hírek

2008.12.25. 19:09

Harminc év börtön a palesztin vezetőnek

Harminc év börtönbüntetésre ítélte Ahmed Szaadat palesztin vezetőt egy izraeli bíróság, noha korábban tisztázták őt egy izraeli miniszter meggyilkolásának vádja alól.

mti

Az izraeli igazságügyi tárca bizonyítékok hiányával magyarázta a korábbi döntést, de már akkor jelezte: Ahmed Szaadatot, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (NFPF) radikális szervezet vezetőjét más „biztonsági bűncselekmények” miatt állítják bíróság elé. Izrael azzal vádolta Szaadatot, hogy ő adott parancsot Rehavam Zeévi szélsőjobboldali beállítottságú izraeli idegenforgalmi miniszter 2001-es meggyilkolására. Szaadatot és a palesztin szervezet másik négy tagját emiatt egy palesztin bíróság elítélte, és a jerikói börtönben tartották őket fogva. Az izraeli hadsereg azonban 2006 tavaszán megostromolta a börtönt, elfogta Szaadatot és társait.

Palesztin részről máris elítélték az izraeli bírósági eljárást, hangsúlyozva, hogy Szaadat a palesztin parlament tagja. Mahmúd Abbász palesztin elnök többször hangoztatta, hogy az Izraellel való békeszerződés előfeltétele, hogy a zsidó államnak el kell engednie az általa bebörtönzött összes palesztint. A palesztin elnök több ízben név szerint is említette Marván Bargúti és Ahmed Szaadat bebörtönzött palesztin vezetőket.

Bargútit, Abbász Fatah mozgalmának egyik vezetőjét 2004-ben ítélték ötszörös életfogytiglani börtönbüntetésre Izraelben azzal a váddal, hogy ő irányította a mozgalom fegyveres szárnya, az al-Aksza Mártírjainak Brigádjainak támadásait izraeliek ellen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva