Hírek

2008.12.11. 00:26

Határtalanul fontos fejlesztések

Lezárultak az úgynevezett INTERREG programok Magyarországon. Az értékelő nemzetközi konferencián, szerdán, Budapesten összegezték a 2004-2006. évi tapasztalatokat, de beszédében Mikulás Brigitta, a Nemzetközi Együttműködési Programokat irányító hatóság megbízott vezetője már arra hívta fel a figyelmet: a határokon átnyúló szomszédsági programok új struktúrában folytatódnak a 2007-13 közötti időszakban.

Cs. E.

A határ menti és a különböző uniós országok régiói közötti együttműködéseket segítő EU-program keretében 2004 óta több mint 17 milliárd forintot fordíthattunk többek között határon átnyúló üzleti, környezet- és természetvédelmi, illetve kulturális együttműködésekre, valamint kisebb határ menti közlekedési beruházásokra. Az INTERREG-program folytatásaként, az úgynevezett Európai Területi Együttműködések keretében 2013-ig 170 milliárd forintnyi uniós támogatást fordíthatnak a magyarországi megyék és a szomszédos régiók hasonló célú fejlesztésekre.

Az INTERREG-programok megvalósítása során volt jó néhány példaértékű kezdeményezés. Több mint 117 millió forint jutott például a magyar–szlovák határ mentén, az Ipoly völgyében, a Bodrog térségében és az Aggteleki karsztnál a felszín alatti vízbázisok környezeti állapotának felmérésére és e vízbázis fenntartható használatához szükséges elemzések elkészítésére. Több mint 45 millió forint jutott a magyar–szlovák határ menti térség kis- és közepes vállalkozásainak együttműködésének ösztönzésére, 12 millió pedig a miskolci és a kassai színház együttműködésére. Fontos terület volt a turisztika is: INTERREG-támogatással közös akcióterv készült a révkomáromi Öregvár és Újvár hasznosítására, a magyar–szlovén együttműködés keretében pedig közös turisztikai térséget alakítottak ki az Őrségben, összesen 44 millió forintos EU-támogatással. A kibővülő Európában már nem a határ a fontos, ami elválaszt, hanem az út, ami összeköt – ennek jegyében 115 millió forint INTERREG-támogatás jutott a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Karos községet a szlovákiai Bodrogszerdahellyel összekötő út aszfaltozására, 158 millió forint pedig a kerékpárút megépítésére a Kiszombor–csanádi határátkelőhelyhez.

A tanácskozáson több projektmenedzser is vetített előadást tartott a közös fejlesztésekről. Szanyi János többek közt arról számolt be, hogyan valósul meg a komplex, költségtakarékos és környezetkímélő geotermikus fűtési rendszer Szegeden és Mórahalmon, illetve miként lehet összehangolni ezt az energiahasznosítást a szomszédokkal.  Dr. Farkas Iván Makóról a sürgősségi betegellátás európai uniós elméleti és gyakorlat képzési központjának felépüléséről, működéséről beszélt.

Hangsúlyozta: A magyar-román pályázati program fő haszonélvezője a térségben élő többszörösen hátrányos helyzetű lakosság. Noha az 2004-2006. évi INTERREG közösségi kezdeményezés programok megvalósítási szakasza befejeződött ugyan, de a célkitűzések megmaradnak. A 2007-2013. évi időszakban Magyarország 7 határmenti, 2 transznacionális és 4 interregionális programban vehet részt. A 7 határmenti együttműködési program keretében pedig a 19 magyarországi megye közül 15-nek a pályázói számíthatnak uniós támogatásra. A magyar–román és a magyar–szlovák együttműködési program első pályázatai az ősszel már meg is jelentek.

A 2004–2006. évi szakasz magyar eredményeinek elismerése is, hogy az előttünk álló időszakban a 7 hazánkat érintő határmenti programból 5-ben a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség töltheti be az irányító hatóság szerepét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva