Hírek

2008.12.18. 15:25

Hétfőtől fegyveres készenlétben a Gripenek

Jövő hétfőtől fegyveres légvédelmi készenléti szolgálatba állítja Gripen vadászrepülőgépeit a Magyar Honvédség – jelentette be Pető István dandártábornok, a kecskeméti légibázis parancsnoka a repülőtéren tartott évbúcsúztató sajtótájékoztatón.

mti

A svéd gyártmányú Gripen repülőgépek december 22-én fegyveres készenléti szolgálatba állnak, és egy átmeneti időszakban a MiG-29-es vadászgépekkel felváltva látják el Magyarország légterének védelmét. Mindaddig, míg az orosz gyártmányú vadászgépeket kivonják a forgalomból. A tervek szerint 2009. január elsejére kellett elérni azt, hogy a Gripen vadászgépek fegyveres készenléti szolgálatba léphessenek, de ezt a feladatot a légibázis állománya már december 15-re teljesítette. A JAS-39 Gripen vadászgépek fegyveres szolgálatba állásakor a légibázisra látogat Szekeres Imre honvédelmi miniszter is.

A Gripeneket idén január 28-án adták át ünnepélyesen Kecskeméten. A Svédországban kiképzett pilóták teljes egészében elsajátították az előírt feladatokat, amit már több hazai és külföldi légibemutatón is bizonyítottak. Pető István kiemelte a francia nemzeti ünnep alkalmából rendezett Bastille Day-t, amelyen egy 40 repülőgépből álló bemutató egyik kötelékének vezérgépe volt a Kecskemétről meghívott Gripen és magyar pilótája. A tábornok szerint jól sikerült az amerikai pilótákkal és F-15-ös vadászgépekkel közösen végrehajtott gyakorlat is, amin a „papíron jobb amerikai gépekkel döntetlenre hozták a Gripenek a versengést”. Ez nagyrészt a kiválóan felkészült magyar pilótáknak köszönhető – mondta Pető, aki szólt a nehézségekről is: anyagi okok miatt nem kevés gyakorlat elmaradt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva