Hírek

2008.12.12. 18:33

Hétvégén vasutassztrájk

Hétfőig biztos, hogy lesz vasutassztrájk, azt azonban nem tudni mikor. A szakszervezeteknek ugyanis nincs tájékoztatási kötelezettségük. Így előfordulhat, hogy valaki hétvégén elindul kirándulni, de már vonaton nem tud hazamenni.

Boda Veronika

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Bárány Balázs (VDSZSZ): Annyi vonatot kívánunk megállítani, amennyit csak lehet - FOTÓ: DARNAY KATALIN
[/caption]Mivel a szakszervezetek tíz napja már bejelentették, ha nem vezetnek eredményre a tárgyalások sztrájkolni fognak, nincs tájékoztatási kötelezettségük az időponttal kapcsolatban. „Előzetes bejelentés nélkül bármikor megkezdhetjük a sztrájkot” – mondta Bárány Balázs Péter, a VDSZSZ alelnöke lapunk kérdésére. A még elégséges szolgáltatásokról sem tudni egyelőre semmit, a MÁV ugyanis nem fogadta el a szakszervezetek ajánlatát. „Vonalanként reggel és este indítottunk volna egy-egy vonatot, a Budapest elővárosi vonalon pedig 20-20 vonat járt volna. Ezt a munkáltató nem fogadta el még elégséges szolgáltatásnak, ezért annyi vonatot kívánunk megállítani, amennyit csak lehet” – mondta Bárány.

Ezzel szemben Kavalecz Imre, a MÁV ZRt. szóvivője azt mondta, annyi vonatot fognak indítani, amennyit csak tudnak. Sem jogi sem gazdasági értelemben nem engednek a szakszervezetek követeléseinek, nem is tudják teljesíteni azokat. A hétvégi sztrájkkal feltehetően egyidőben pedig még egy megpróbáltatás vár az utasokra: vasárnap életbe lép a MÁV új téli menetrendje. A nyugati országrészben ütemes menetrendre, összehangoltabb csatlakozásokra, keleten pedig járatritkításokra számíthatnak az utasok. December 14-én egyébként a Volán menetrendje is változik, az azonban nem tartalmaz lényeges változásokat. Aki pedig vasárnapig jegyet vásárol a december 18-tól január 4-ig tartó időszakra minden megkezdett 100 kilométer után egy 100 forintos utazási kupont kaphat, amelyet a következő jegyvásárlásnál be lehet váltani. Továbbá a menetrendváltás napjától minden 55. életévét betöltött utas 20 százalékos vasúti kedvezményt kap jegyére, nemre való tekintet nélkül.


Az utasoknak nem kell az új menetrend


[caption id="" align="alignleft" width="110"] Deák Edit (25 éves)
[/caption]Teljesen rossz az új menetrend. Balatonról például nem indul majd közvetlen járat Budapestre és az InterCity vonatokat is megszüntetik. A csatlakozásra is sokat kell majd várni. Este pedig szinte lehetetlen lesz a balatoni közlekedés.

 


 

[caption id="" align="alignright" width="110"] Bodó István (70 éves)
[/caption]Nem vagyok tisztában az új menetrenddel, de még azok a jegyvizsgálók sem, akiket a vonaton megkérdeztem. A MÁV-nak csak az a fontos, hogy a jegyet megvegyék, hogy az utas hogy érzi magát nem számít.

 

 

[caption id="" align="alignleft" width="110"] Kalocsai Józsefné (52 éves)
[/caption]Katasztrofális a jelenlegi menetrend, az új pedig még rosszabb lesz. Vonattal és busszal is járok. Van, hogy több mint egy órát kell várnom a csatlakozásra. Az új menetrenddel pedig még többet kell majd várnom.

 

 

 

Bővültek a vasutasok követelései:

1. A kiszervezett munkakörök munkavállalóinak 2008. január elsejéig visszamenőleg 10 százalékos egyszeri bérfejlesztés, a normál béremelés mellé.

2. A MÁV-Start dolgozóinak 6,9 százalékos béremelés, mivel a munkáltató korábban egyoldalúan, egyeztetések nélkül adott nekik 2,8-3,4 százalékos emelést.

3. A MÁV Cargo sikeres privatizációja után 250 ezer forintos nettó kifizetés minden munkavállalónak.

4. Ne szüntessenek meg több munkaviszonyt.

5. A bezárásra ítélt mellékvonalakon a személyszállítás fenntartása.

ÚJ ELEM A jelenlegi menetrend megtartása, amíg elfogadható téli menetrend nem születik.

2. A MÁV-Start dolgozóinak 6,9 százalékos béremelés, mivel a munkáltató korábban egyoldalúan, egyeztetések nélkül adott nekik 2,8-3,4 százalékos emelést.

3. A MÁV Cargo sikeres privatizációja után 250 ezer forintos nettó kifizetés minden munkavállalónak.

4. Ne szüntessenek meg több munkaviszonyt.

5. A bezárásra ítélt mellékvonalakon a személyszállítás fenntartása.

ÚJ ELEM A jelenlegi menetrend megtartása, amíg elfogadható téli menetrend nem születik. Bárány Balázs (VDSZSZ): a munkáltató nem fogadta el még elégséges szolgáltatásnak, ezért annyi vonatot kívánunk megállítani, amennyit csak lehet - FOTÓ: DARNAY KATALIN Deák Edit (25 éves) Bodó István (70 éves) Kalocsai Józsefné (52 éves) Sztrájk Sztrájk Sztrájk -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva