Hírek

2008.12.09. 12:33

Hol és kik a legkorruptabbak?

A világkereskedelemben jelentős részesedésű feltörekvő országok - köztük Oroszország, Kína, India, Mexikó, Brazília - vállalatai erős hajlandóságot mutatnak arra, hogy megvesztegetéssel szerezzenek előnyt külföldi vállalkozásaik során – derül ki a Transparency International (TI) nemzetközi korrupcióellenes szervezet idei felméréséből.

VGO

A Transparency International által most közzétett jelentés szerint Belgium és Kanada vállalatai - 8,8 ponttal - a legkevésbé korruptak külföldön. Őket Hollandia és Svájc követi 8,7 ponttal, a harmadik helyen, 8,6 ponttal, Egyesült Királyság, Németország és Japán osztozik. A nagy pontszámok a  korrupciós hajlandóság alacsony voltát mutatják, így minél alacsonyabb egy ország vállalatai által elért eredmény, annál nagyobb azok megvesztegetési hajlandósága. 

A legrosszabb mutatóval, 5,9 ponttal, Oroszország rendelkezik. Magas megvesztegetési hajlandóságot mutat továbbá Kína (6,5), Mexikó (6,6), és India (6,8). A TI által idén is összeállított Megvesztegetési indexet 2 742 vállalatvezető két kérdésre adott válasza alapján számították ki. Őket arról kérdezték, megítélésük szerint a velük üzleti kapcsolatba lépő külföldi vállalatok mennyire élnek a megvesztegetés eszközével az adott  országban. A válaszok alapján a 22 országot egy 0-tól 10-ig terjedő skálán rangsorolták.

A felmérésről

A megvesztegetésre vonatkozó felmérést a TI számára a Gallup International végezte 2008. augusztus 5. és október 29. között. A felmérés alapján készül el az úgynevezett megvesztegetési index vagy Bribe Payers Index (BPI), amely 22 országot rangsorol vállalataik külföldi üzleti tevékenységük során mutatott megvesztegetési hajlandóságuk szerint. Az országok kiválasztásakor azok kereskedelmi és a közvetlen külföldi befektetési (FDI) mutatóit vették számba az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferencia által készített statisztikai adatok alapján.

A 22 ország: Ausztrália, Belgium, Brazília, Dél-Afrika, Dél-Korea, Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Hong Kong, India, Japán, Kanada, Kína, Mexikó, Németország, Olaszország, Oroszország, Spanyolország, Svájc, Szingapúr, Tajvan.

Az országok szerinti rangsorolása mellett a felmérés kitér az ágazatok szerinti megvesztegetési gyakoriság vizsgálatára is. Ez alapján két új ágazati rangsor alakult ki. Az első aszerint, hogy az egyes ágazatokban működő vállalatok milyen mértékben vesztegetnek meg közalkalmazottakat, a második aszerint, hogy az egyes ágazatokban tevékenykedő vállalatok milyen mértékben vesztegetnek meg politikusokat és pártokat annak érdekében, hogy befolyást gyakoroljanak a döntéshozatalra, a kormányzati politikára és a jogi szabályozásra. Ezt a jelenséget az állam bekebelezéseként (state capture) szokták megjelölni. Az első rangsor azt mutatja, hogy a korrupció által leginkább érintett ágazatok az építőipar és állami fejlesztések, az ingatlanfejlesztés, olaj és gáz, nehézipar és bányászat.

A legtisztább területek az információs technológia, halászat, bank- és pénzügy. A második rangsor az előbbihez hasonlóan az építőipar és állami fejlesztések, olaj és gáz, bányászat és ingatlanfejlesztés területén működő vállalatokat mutatják a leginkább hajlandónak arra, hogy kenőpénzek kifizetésével szerezzenek befolyást az államra. Ugyanakkor ebben a rangsorban a bank- és pénzügyi szektorrosszabb teljesítményt mutat, mint a közalkalmazottak megvesztegetése terén.

A 22 ország: Ausztrália, Belgium, Brazília, Dél-Afrika, Dél-Korea, Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Hong Kong, India, Japán, Kanada, Kína, Mexikó, Németország, Olaszország, Oroszország, Spanyolország, Svájc, Szingapúr, Tajvan. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva