Hírek

2008.12.27. 13:19

Idei politikusi legek Afrikától a Lánchídig

Sajátos rekordokat állítottak be politikusaink az elmúlt évben is: ki pünkösdi királysághoz hasonlóan rövid miniszterségével, ki azzal, hogy még mindig képes volt megőrizni székét.

Ambrus Vilmos

A legvitatottabb döntéshozó: Sólyom László
Köztársasági elnöki tevékenysége alatt Sólyom László számos, finoman fogalmazva sajátos döntést hozott, sajátos módon. Az államfő úgy jelöl ombudsmant és elnököt a legfelsőbb bíróság élére, hogy nem egyeztet a pártokkal. A frakciók erre általában úgy reagálnak, hogy menetrendszerűen leszavazzák Sólyom jelöltjeit. Idén a köztársasági elnöknek rekordszámú, hét jelölését utasította el az Országgyűlés, igaz, egyiküket később mégis megválasztották. Sólyom ennek ellenére világossá tette, nem változtat eddigi gyakorlatán, azaz a jövőben is egyeztetés nélkül javasol személyeket a különböző tisztségekre. Az államfő legutóbbi jelöltje elutasításakor még be is keményített: üzent az MSZP frakciójának, hogy elege van a folyamatos leszavazásokból.

A legnagyobb túlélő: Gyurcsány Ferenc
Az MSZP-elnök kormányfő idén is mindent túlélt, amit csak lehetett. Sem a népszavazás, sem a koalíció felbomlása, sem a kisebbségi kormányzás, sem a pénzügyi és gazdasági válság nem tudta megbuktatni. Gyurcsány azonban nemcsak 2008-ban, hanem tulajdonképpen az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése óta rekorder: a zavargások, a sorozatos Fidesz-nagygyűlések és más tüntetések, illetve a kifejezetten a személye ellen irányuló akciók sem ártottak neki.
Kétségtelen, hogy a miniszterelnök vérbeli profi, mivel pártjában, a kormányban és a parlamentben is magabiztosan irányítja az eseményeket, az általa vezetett kisebbségi kormány pedig jelentős többséggel fogadtatta el az Országgyűlésben a költségvetést.

A legnagyobb bukás: Horváth Ágnes
A miniszteri bársonyszékből Afrikába. Az egészségügyi tárca éléről a szavannára. Röviden így írható le Horváth Ágnes idei politikusi pályája. Márciusban még miniszter volt, szeptemberben már egy kereskedelmi csatorna túlélőshow-jában szerepelt. Az SZDSZ-es Horváth Ágnes párttársát, Molnár Lajost váltotta az Egészségügyi Minisztérium élén. Nem zavarta, hogy a legnépszerűtlenebb politikusok között tartották számon, nem foglalkozott különösebben a munkáját és a személyét érő támadásokkal.
A vizitdíj és a kórházi napidíj leszavazását követően pár héttel Gyurcsány Ferenc azt javasolta, a koalíció jelöljön új egészségügyi minisztert Horváth helyett. Ezt az SZDSZ nem fogadta el, és szakadt a koalíció. Horváth eltűnt a politikai életből, hogy hónapokkal később különböző sztárokkal együtt Afrikában, egy túlélőshow-ban bukkanjon fel. A túlélés, akár politikusként, itt sem volt túl sikeres: a második fordulóban kiesett a játékból.

A legnagyobb baki a parlamentben: Arnóth Sándor
A volt fideszes képviselő, püspökladányi polgármester végzetét egy rosszul sikerült mondat okozta, melyet az Országgyűlésben kiabált be Iváncsik Imre miniszterelnöki hivatali államtitkárnak. „Lógni fogsz!” – vetette oda Arnóth az államtitkárnak, aki egy felszólalásra válaszolt. Az MSZP a képviselő lemondását követelte, Szili Katalin házelnök példátlannak nevezte a történteket, a Fidesz etikai vizsgálat megindítását ígérte. Arnóth azonban elébe ment az esményeknek, és még aznap lemondott mandátumáról. Az eset már önmagában legnek számít, de rekordértékét növeli, hogy a szeptember végén lemondott Arnóth, 2008 májusában jutott a mandátumhoz, amikor az akadémia elnökévé választott Pálinkás József helyett. A tavaszi ülésszak végén tette le képviselői esküjét, az őszi ülésszak elején pedig meg is vált mandátumától.

A legnagyobb karrier: Molnár Csaba
Fél évvel ezelőtt senki sem ismerte a nevét, mára közlekedési és energiaügyi miniszter. A fiatal politikus az MSZP Győr-Moson-Sopron megyei elnöki tisztségét örökölte meg Gyurcsány Ferenctől. Májusban bekerült a kormányba, mint az újonnan létrejövő fejlesztési és gazdasági tárca államtitkára. Novemberben Gyurcsány a lemondott Szabó Pál helyére a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium élére jelölte. Decemberben tette le miniszteri esküjét. Szocialista berkekben sokra tartják, nagy jövő előtt állhat. Gyurcsány bizalmi embere, mindössze 33 éves.

A legnagyobb köpönyegforgató: Lengyel Zoltán
Lengyel Zoltán volt már fideszes, majd független képviselő, most éppen az MDF padsoraiban ül. Sokoldalúságát emellett az is bizonyítja, hogy a költségvetési, valamint a sport- és turisztikai bizottságon kívül volt már a gazdasági és a mezőgazdasági bizottság, de a Független Kisgazda-, Nemzeti Egységpárt tagja is, bár a párt nemrég jelezte, megválna tőle.
A korábban a róla egy feszület alatt készült meztelen fotókról, illetve egy rendőrjárőrrel a Lánchídnál folytatott csetepaté miatt elhíresült honatya ősszel döntött úgy, az MDF-frakcióban folytatja parlamenti pályafutását. Éppen akkor, amikor a csoportot a megszűnés fenyegette, és egy hónappal az után, hogy Lengyel nemmel szavazott a demokrata fórumnak az országgyűlés feloszlatására vonatkozó javaslatára. De állítólag nem szimpla létszámnövelés miatt igazolta le őt az MDF, hanem mezőgazdasági szaktudása miatt.

A legnagyobb párharc: Fodor Gábor-Kóka János
Az előző és a mostani SZDSZ-elnök tavaly óta rivalizál egymással. A 2007 márciusi, utóbb szabálytalannak nyilvánított elnökválasztást – döntetlen eredmény után második nekifutásra – Kóka nyerte, az idei visszavágón Fodor győzött, azóta ő a párt elnöke. Újabb meccsre decemberben került sor a két politikus között: ekkor frakcióvezetőt választott az SZDSZ. Az első körben döntetlenre mérkőztek, a megismételt szavazáson Fodor visszalépett, így Kóka maradt a liberálisok országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője. Ezzel nagyjából úgy vannak, mint a mesebeli két koma, akik mindig túl akarnak járni egymás eszén, de egyik sem tudja legyőzni a másikat. Fodor a párt, Kóka a frakció élén – nagyjából kiegyenlítettek az erőviszonyok.

A legbotrányosabb párharc: Almássy Kornél-Dávid Ibolya
Az MDF elnöki posztjáért folyó küzdelemben a két jelölt olyan fegyvereket vetett be, mintha a stabilan 1-2 százalékon álló párt legalábbis a világ egyik legbefolyásosabb politikai ereje lenne. Az Almássy-Dávid párharc robbantotta ki az ősz egyik legnagyobb politikai botrányát, az adatgyűjtési ügyet. Dávid Ibolya azzal vádolta Almássyt, meg akarta figyeltetni, ebből aztán nagyon csúnya adok-kapok alakult ki. Az MDF-elnökség szempontjából a két politikus közötti küzdelem úgy alakult, hogy Almássyt kizárták a pártból és a frakcióból, Dávid Ibolyát pedig elnöknek választotta a párt országos gyűlése. Az MDF elnöki tisztségét 1999 óta betöltő – ezzel is csúcsdöntő – Dávid Ibolya tehát kiütéssel győzött.

A legemlékezetesebb beszólás: Horn Gábor
„Nem azt mondták Feri, hanem azt, hogy húzz el a p…ba!” Ezt az emlékezetes mondatot Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője ejtette el a márciusi népszavazás éjszakáján, amikor a Liberálisok Házában televízión nézte Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt. A kormányfő a népszavazás eredményét kommentálta, Horn pedig Gyurcsány szavait. Az SZDSZ-es politikus véleményét felvette egy tévéstáb, így került nyilvánosságra.

A legrövidebb miniszterség: Kákosy Csaba, Szabó Pál
Az SZDSZ-es Kákosy Csaba alig több mint négy hónapig volt gazdasági és közlekedési miniszter. Az elmúlt év végén tette le miniszteri esküjét, majd a koalíció felbomlásával idén tavasszal távozott a kormányból. Májusban Szabó Pál követte a miniszteri székben. Ő sem volt sokkal tovább a közlekedési tárca élén: az októberi, Monorierdőnél bekövetkezett, halálos áldozatokkal járó vasúti baleset miatt mondott le tisztségéről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva