Hírek

2008.12.15. 14:03

Interpelláció a MÁV menetrendjéről

Kevesebb szolgáltatás, kevesebb utas, több állami támogatás - így jellemezte a KDNP-s Molnár Béla a MÁV új menterendjét hétfőn a parlamentben

BAMA

Kevesebb szolgáltatás, kevesebb utas, több állami támogatás - így jellemezte a KDNP-s Molnár Béla a MÁV új menterendjét hétfőn a parlamentben; Molnár Csaba közlekedési miniszter szerint gazdasági válság idején, ugyanakkora költségvetésből nem lehet kibocsátást növelni a MÁV-nál.

A minisztérium megrendelése alapján kialakított új vasúti menetrend a szakmaiságot teljesen nélkülözve készült - jelentette ki interpellációjában Molnár Béla.

Hozzátette: ennek az lehet az oka, hogy a miniszter teljesítménykorlátot rendelt el, de ennek hatására a MÁV költségei nem csökkennek arányosan és a megszűnt vonatok többsége utas nélkül, "fantomvonatként" közlekedik. Az ellenzéki képviselő szerint a MÁV elnöke is elismerte, hogy a szolgáltatás színvonala csökken, a Dunántúlon az ütemes menetrend bevezetése elmarad.

"Eredmény: kevesebb szolgáltatás, kevesebb utas, több állami támogatás" - fogalmazott. Molnár Béla szerint minden alapot nélkülöz az állítás, hogy az önkormányzatok nem vettek részt a menetrend  kialakításában, hiszen többségük beküldte véleményét, csak nem vették figyelembe azt.

A közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter válaszában azt mondta, a 2009-es vasúti menetrend kialakításának elveit és követelményeit egyértelműen meghatározták. Gazdasági válság idején, amikor a gazdaság teljesítménye  csökken, ugyanakkora költségvetésből kibocsátást növelni a MÁV-nál  nem lehet - szögezte le Molnár Csaba. A miniszter szerint az már jó  eredmény, hogy sikerült szinten tartani a korábbi teljesítményt és  lehetővé váltak a rendszeren belül bizonyos átalakítások.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva