Hírek

2008.12.01. 11:12

Ismét műszívet kapott egy kisgyerek

Stabil az állapota annak a 15 hónapos kisgyereknek, aki múlt szerdán kapott műszívet – áll a műtétet végző Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet hétfői közleményében.

FH

Magyarországon ez volt a második sikeres műszív-beültetés gyermeken. A közlemény szerint a hat és fél kilogrammos kislány kritikus állapota miatt egy néhány napig alkalmazható keringéstámogató eszközt kellett használni, és csak ezután ültethették be a műszívet. Ezzel az eszközzel hónapokig is elélhet a kislány, így a kórházban most szívdonorra várnak. Más gyermek egyelőre nem vár új szívre Magyarországon – mondta a Független Hírügynökségnek hétfőn Ofner Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója.

Két hónappal ezelőtt egy két és fél éves kislány már kapott műszívet a kardiológiai intézetben. Az volt az első műszív-beültetés gyereknél Magyarországon. Mirjamnál azért volt szükség a műszívre, majd később az új szív beültetésére, mert a szívizombetegségben szenvedő kislány keringését gyógyszerekkel már nem tudták fenntartani. A műszív szeptember végi beültetése után a kardiológiai intézet október közepén a nyilvánosság segítségét kérte annak érdekében, hogy donort találjanak Mirjamnak. Hét hónapig ugyanis egyetlen egy felajánlás sem érkezett. A gyerek 34 napig élt a műszívvel, az októberi tájékoztató után azonban találtak egy donort, így végezhette el a kardiológiai intézet szakmai csapata a műtétet. A kislány azóta jól van, hamarosan hazamehet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva