Hírek

2008.12.11. 04:46

Itt a digitális Hyppolit, kitűnő minőségben

Elkészült az első magyar hangosfilmsiker, a Hyppolit, a lakáj digitális változata. Az újjászületett játékfilmet a mozikban vagy a televízióban láthatjuk majd. Jövőre DVD-n is megjelenik a csaknem nyolcvan éves alkotás „kritikai kiadása”.

F. E.

A Magyar Nemzeti Filmarchívum vezetője, Gyürey Vera azt mondta: eddig csak a Ludas Matyi és az első hazai színes filmhíradó, valamint a Beszélő köntös tízperces színes jelenetének digitális felújítása készült el. A Hyppolit negatívja olyan rossz állapotban volt, hogy csak digitális restaurálással lehetett megmenteni. Új fejlesztésű célszoftverekkel tüntették el a karcolásokat, porszemeket. A hiányzó képkockák többségét is sikerült pótolni, de még az eredeti nyersanyag világítási hibáit, képvillogását is kiküszöbölték.

A Hyppolit felújítása 15 millió forintba került, ami annyi, mint a filmarchívum egész évi restaurálási kerete. Jelenleg Kertész Mihály Tolonc című 1914-es alkotásának a restaurálását készítik elő, de a Meseautó felújítását is tervbe vették.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva