Hírek

2008.12.23. 06:30

Karácsonyi hiúságok listája

A magyar felnőttek hatvan százaléka legalább harmincezer forintot elkölt az ünnepekre. Jelentősen lecsökkenne azonban ez az összeg, ha felhagynánk a karácsonyi dőzsöléssel.

Hampl Márta

Szaloncukor, fenyőfa, némi dísz és sok szeretet – normál esetben ezekből a hozzávalókból is össze lehetne gyúrni egy meghitt karácsonyt. Az elmúlt évek gyakorlata alapján azonban úgy tűnik, ez csak kevesek kiváltsága. Az ünnepeket megelőző vásárlási hisztériában ugyanis a „Hiszen karácsony van!” jelszó alatt sokan szinte válogatás nélkül bármit a bevásárlókocsikba dobálnak.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Nem biztos, hogy érdemes giccses vickekre-vackokra túl sokat költeni, amik aztán az ünnepek múltán mennek a kukába. FOTÓ: KALLUS GYÖRGY
[/caption]Harmincezer forint – egy felmérés szerint a felnőtt magyarok hatvan százaléka ennyi pénzt kíván elkölteni az idei ünneplésre, s ennél nagyobb kiadással számol a lakosság negyede. Holott a karácsonykor elvert pénzt talán sokkal hasznosabb dolgokra is el lehetne költeni. A következő néhány pontban azokat a karácsonyi hiúságokat gyűjtöttük össze, amelyek megvásárlása nélkül is nyugodt szívvel ünnepelhetünk.

1. Kis karácsony – nagy giccsáradat
Kopogtatókoszorú, fényfüzér, angyalkahegyek, díszes mécsesek, karácsonyi terítő és hópelyhes szalvéta. Első szuszra ennyi is elég azokból a haszontalan dolgokból, amelyekkel telepakoljuk otthonunkat Jézuskára hivatkozva. Tény: a keresztény vallás szerint december 24-én az ő születésnapját ünnepeljük, ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy emiatt díszraktárrá kell átalakítani az otthonunkat. Már csak azért sem, mert az ünnepek lecsengésével ezek nagy része a kukában landol.

2. Fejedelmi lakomák
A háziasszonyok többsége már hetek óta azon töpreng, hogy mi kerüljön a szépen megterített, ünnepi asztalra. A hagyományos ételek azonban ilyenkor szóba sem jöhetnek mondván: csak egyszer van karácsony egy évben. Ezzel nincs is gond, ha csak addig nyújtózkodunk, ameddig a takarónk ér. Az ünnepi étkezés meghittségét ugyanis nem a több ezer forintos libamáj vagy a lazacba göngyölt kaviár fogja megadni. Arról nem is beszélve, hogy egy egyszerű és olcsó menüsor mellett sokkal több időnk marad együtt lenni azokkal, akiket szeretünk.

3. Ajándékhegyek a fa alatt
Sajnálatos tény, hogy az elmúlt évek során a karácsony a kereskedők ünnepe lett. Az emberek vásárlási kedve decemberben meredeken ível felfelé: általában az év utolsó hónapjában bonyolódik le az egész éves kereskedelmi forgalom 10-11 százaléka. Ilyenkor nincs kegyelem a családi kasszának: beszélő játékporszívón át a zenélő szemetesládáig szinte bármit megvásárolunk.

Karácsonyi bevásárlólista

Szaloncukor 770-6000 Ft/kg

Karácsonyfa 1000-8000 Ft/m

Élő ponty 750-1000 Ft/kg

Libamáj 4000-8500 Ft/kg

Bejgli 1000-2500 Ft/kg

Adventi koszorú 2500-5000 Ft

Fényfüzér 1200-8500 Ft

Forrás: Europress-gyűjtés

4. Ünnepi szemétgyár
Mit sem ér az ajándék csomagolás nélkül – valószínűleg ez munkálhat azokban, akik többrétegű színes-szagos papírba bújtatják szerettük hőn áhított meglepetését. A csoda azonban alig egy percig fog tartani, ennyi idő ugyanis épp elég arra, hogy valaki kibontsa az ajándékát. Az ízekre szedett ünnepi csomagolásból pedig nem marad más, csak több tonna szemét országszerte.

5. Éteri jókívánságok
Kevés olyan mobiltulajdonos van a világon, aki ne kapott vagy ne küldött volna még szellemesebbnél szellemesebb karácsonyi üzeneteket szentestén, illetve azt követően. A lelkes gombnyomogatók ilyenkor képesek havi számlájuknak akár tíz százalékát is szöveges üzenetekbe ölni. Ennek már csak tetézése az, amikor valaki karácsonyi csengőhangokat és háttérképeket tölt le az ünnep alkalmából. Az olykor több száz forintot kóstáló üzenetekért azonban ilyenkor valahogy nem fáj a fejünk.

Karácsonyfa 1000-8000 Ft/m

Élő ponty 750-1000 Ft/kg

Libamáj 4000-8500 Ft/kg

Bejgli 1000-2500 Ft/kg

Adventi koszorú 2500-5000 Ft

Fényfüzér 1200-8500 Ft

Forrás: Europress-gyűjtés Nem biztos, hogy érdemes giccses vickekre-vackokra túl sokat költeni, amik aztán az ünnepek múltán mennek a kukába. FOTÓ: KALLUS GYÖRGY karácsonyi giccs karácsony -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva