Hírek

2008.12.11. 16:25

Karácsonyi szünetet kapnak a Zuschlag-ügy résztvevői

A nem emlékezés és a lehallgatott telefonbeszélgetések bejátszásának napja volt a csütörtök a Zuschlag János és társai ellen folyó büntetőperben.

Miklós László

[caption id="" align="alignleft" width="258"] Gyurcsány Ferencet és Orbán Viktor is meg kellene hallgatni az ügyben
[/caption]Kecskeméten, a bíróságon V. Zsolt, az Együtt a Harmadik Évezredért Alapítvány elnökének meghallgatásával folytatódott a tárgyalássorozat. A vád szerint Zuschlag vádlottársai és alapítványaik segítségével mintegy hetvenmillió forint közpénzt használt fel törvénysértő módon. V. Zsolt azt állította tegnap, hogy ő aktívan nem vett részt az elnöksége alatt működő alapítvány életében, és nem emlékezett vissza a kérdéses időszakra.

Csütörtökön is előkerült olyan telefonbeszélgetést rögzítő felvétel, amelyen Zuschlag és Lusztig Péter belügyminiszteri főtanácsadó tárgyalja meg a nyomozás 2007. februári eseményeit. A szocialista politikus nehezményezte, hogy halasi képviselőtársait hazugságvizsgálós kihallgatásra idézték be. A volt baranyai főrendőr Lusztig azzal biztatta, hogy majd tájékozódik az ügyben. Felmerült Király Ferenc akkori Bács-Kiskun megyei rendőr-főkapitány neve is, Lusztig a Zuschlaggal folytatott beszélgetés másnapjára visszahívást tőle.

Mielőtt lezárult volna az őszi tárgyalássorozat, az egyik ügyvéd azt indítványozta, hogy a bíróság idézze meg tanúnak a magyar politikai élet néhány jelentős személyiségét. Sándor László, az ötödrendű vádlott védője szerint helyes lenne, ha Gyurcsány Ferencet, Dávid Ibolyát, Fodor Gábort, Deutsch Tamást, Jánosi Györgyöt, Göncz Kingát, Demszky Gábort és Orbán Viktor is meghallgatná Fodor Endre bíró.

 

Indítványként elhangzott, hogy az Állami Számvevőszék számoljon be róla, hogy milyen anyagi források segítették az ifjúsági szervezetek működését. Az ügyvéd szerint a magyar pártfinanszírozási rendszer magában rejti a korrupció lehetőségét. Fodor bíró írásban fog válaszolni, a per februárban folytatódik.

Az ősz történései

A tárgyalóteremben az őszön elhangzott például, hogy Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium jelenlegi államtitkára, Kiss Péter, kancellária miniszter és Újhelyi István, az MSZP alelnöke tudtak arról, milyen tevékenységet folytat Zuschlag. Terhelő vallomást tett a politikus egykori titkára, Lados István egyebek között Arató Gergelyre, Szilvásy György „titokminiszterre” és Baja Ferenc államtitkárra. Valamint az ügyészség már korábban kezdeményezte Csiha Judit, az MSZP volt választmányi elnökhelyettese és Baráth Etele, a párt szociáldemokrata platformjának alelnöke, Arató Gergely és a felesége, Kinisch Andrea fővárosi képviselő bírósági meghallgatását is.

A nyomozási szakban tanúként hallgatták ki Gyurcsány Ferencet és a fideszes Deutsch Tamást, korábbi sportminiszterekként. Baja Ferencet, Újhelyi Istvánt, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkárát, Komássy Ákost, a Fiatal Baloldal korábbi elnökét, Szitka Péter Kazincbarcikai polgármestert, és Danielisz Bélát a fővárosi közgyűlés frakcióvezető-helyettesét, bűnmegelőzési tanácsnokot. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva