Hírek

2008.12.21. 19:20

Karácsonykor sem függesztik fel a sztrájkot?

A sztrájkhullám miatt hétfőn egy asztalhoz ül a közlekedési miniszter, a VDSZSZ és a MÁV a parlament költségvetési bizottságának rendkívüli ülésén. A tét nagy, ugyanis továbbra sem tudni, hogy a munkabeszüntetések a karácsonyi ünnepnapok alatt is tartanak-e majd.

V. M.

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Gaskó: A sztrájkunk jogszerű, hiszen ezt több bírósági végzés is kimondja.
[/caption]„Sajnálom, hogy az eddigi egyeztetéseken nem jutottunk előbbre az érdemi követelésekben a munkáltatóval” – mondta vasárnap Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) elnöke. Arra a kérdésre továbbra is kitérő választ adott, hogy karácsonykor lesz-e sztrájk. Szerinte az érdemi kérdésekben meg lehetne állapodni, hiszen követeléseik forrása a MÁV-nál rendelkezésre áll. A VDSZSZ elnöke a még elégséges szolgáltatással kapcsolatban úgy vélekedett, hogy ragaszkodnak az 1995-ben, az akkori sztrájk idejére kötött megállapodáshoz, azaz naponta egy-egy vonatpár közlekedtetéséhez, és az elővárosban további 20 vonat indítását is elfogadhatónak tartanák. „A sztrájkunk jogszerű, hiszen ezt több bírósági végzés is kimondja” – hangsúlyozta Gaskó.

A MÁV vasárnap nem vitt újabb ajánlatot a hetvenedik egyeztetésre. „Mi engedtünk már szombaton, újabb ajánlattal nem állhattunk elő. Az 506 vonatnál lejjebb már nem tudunk menni” – hangsúlyozta Kavalecz Imre, a MÁV sajtófőnöke. A szakszervezet ezt nem fogadta el. Tudni kell, hogy változatlanul a vasutasok tíz százaléka sztrájkol, de ennyien is képesek megbénítani a vasúti közlekedést. Vasárnap, napközben mindössze a vonatok 25-30 százaléka közlekedett, ez 1200-1500 szerelvényt jelentett. Így nem meglepő, hogy a MÁV kára már elérte az egymilliárd forintot.

A sztrájkügybe hétfőn már bekapcsolódik a politika is: a Fidesz kezdeményezésére ma összeül az Országgyűlés költségvetési bizottsága. „Reméljük, hogy ezen a parlamentáris fórumon, parlamentáris fórum után végre lehetőség lesz arra, hogy végre előálljon egy olyan helyzet, hogy a munkáltatók érdemben megvitatják a munkavállalók követeléseit, akik aztán így visszatérhetnek a munkához” – hangoztatta Szíjjártó Péter, a Fidesz szóvivője. Daróczi Dávid kormányszóvivő szerint viszont nem helyes politikát keverni a munkavállalók és munkáltatók közötti bérvitába.

Patthelyzet Ferihegyen

„A Budapest Airport (BA) nem lát okot arra, hogy a szakszervezetek és a menedzsment közötti tárgyalásokba nemzetközi közvetítőt vonjanak be” – mondta Hardy Mihály, a BA igazgatója. A ferihegyi szakszervezetek és a repülőtéri dolgozók ma délelőtt demonstrációt tartanak a budapesti Német Nagykövetség előtt. A tiltakozáson részt vesznek a BA dolgozói és családjaik is. Megpróbálnak átadni a német nagykövetnek egy petíciót, melyben kérik, „hogy szólítsa fel honfitársait az európai kulturális viselkedési normák betartására”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva