Hírek

2008.12.14. 15:32

Kimarad a kormányból az RMDSZ

Kimarad a román kormányból az RMDSZ. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség politikusai inkább ellenzékbe vonulnak, mert a kormányra kerülő erők csak államtitkári pozíciókat kínáltak fel a magyar párt számára.

mr

Még vasárnap aláírhatja a Szociáldemokrata és a Demokrata Liberális Párt a koalíciós együttműködési megállapodást – jelentették be a pártelnökök a szombat esti tárgyalás után. Megegyeztek abban is, hogy az RMDSZ nem lesz tagja a kabinetnek. A Szociáldemokrata Párt elnöke ezt azzal magyarázta, hogy az RMDSZ nélkül is kényelmes többségük van a parlamentben, nincs szükség harmadik erőre.

A demokraták viszont tartják magukat ígéretükhöz, és erkölcsi kötelességüknek tekintik, hogy külön egyezségre jussanak az RMDSZ-szel. Ez viszont csak államtitkári tisztségek felajánlására vonatkozhat – mondta a pártelnök. Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke vasárnap kora délután jelenti be a szövetség ezzel kapcsolatos, hivatalos álláspontját. Kelemen Hunor ügyvezető elnök szerint egyértelmű mandátumot kaptak a szövetség állandó tanácsától, és ez arra vonatkozik, hogy csak akkor vesznek részt a kormányzásban, ha egyenlő partnerként kezelik őket, tehát az RMDSZ számára elfogadhatatlan a demokraták ajánlata.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva